Konuşma Motivasyonu Ölçeği: Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması - Doğan, Fatma Nur; Sinan, Ahmet Turan (My University, 2025)
Konuşma başarısı üzerinde etkili olan birçok etmen vardır. Bu etmenlerden biri de konuşmaya karşı geliştirilen motivasyondur. Konuşma motivasyonu; bireyin nitelikli bir konuşur olabilme amacıyla süreç içerisinde sergilediği davranışlar, gösterdiği çaba, istek ve odaklanmadır. Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerine yönelik bir Konuşma Motivasyonu Ölçeği geliştirmektir. Araştırma toplamda 667 katılımcı ile yürütülmüştür. Bu doğrultuda açımlayıcı faktör analizi için 315, doğrulayıcı faktör analizi için 262, test-tekrar test uygulamaları için ise 90 ortaokul öğrencisine ulaşılmıştır. Her bir aşamanın farklı örneklem grupları ile yürütülmesine dikkat edilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda tek faktörden oluşan 13 maddelik bir Konuşma Motivasyonu Ölçeği elde edilmiştir. Ölçeğin toplam varyans değerinin %36,59 olduğu belirlenmiştir. Elde edilen yapı doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise doğrulanmıştır (X2=100.24 X2/ sd= 1.616, RMSEA=.049, Standardized RMR= .051, NFI=.91, NNFI=.95, CFI= .96, GFI= .94, AGFI= .92, IFI= .97, RFI= .96, PNFI= .72, PGFI= .64). Ayrıca Cronbach’s Alpha değerinin .85 olduğu; test-tekrar test uygulamalarından elde edilen korelasyon değerinin ise .73 olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla elde edilen güvenirlik değerlerinin de iyi düzeyde olduğu görülmüştür. Bu kapsamda ortaokul öğrencileri için 13 maddeden oluşan bir Konuşma Motivasyonu Ölçeği elde edilmiştir.
Keywords: Motivasyon; Ölçek; Konuşma motivasyonu