CENGİZ HAN VE TÜRK-MOĞOL DEVLETİ - ERDEM, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2016)
Dünya tarihine deha sahibi bir lider olarak geçen ve cihân fatihi olarak zikredilen Cengiz Han'ın hayatı, siyasi faaliyetleri, Türk-Moğol İmparatorluğu'nun özellikleri ve tesirleri, ekonomik temelleri üzerinde durdum. XIII. yüzyılda tarih sahnesine çıkan Cengiz Han; Türk-Moğol bütün unsurları, Moğol adı altında birbirine kenetlemiş ve küçük bir kabileden, Türk kültür mirası üzerinde büyük bir imparatorluk vücûda getirmiştir. Türkler ile meskûn coğrafyaların da hâkimiyet altına alınmasıyla birlikte bu büyük imparatorluk tarihe; Türk–Moğol İmparatorluğu olarak da geçmiştir. Cengiz Han, ne Hristiyanlığın, ne de İslâmiyet'in öğretilerini benimsememiş sadece, Gök Tanrı inancına sahip olmuştur. Fakat; onun Tanrı'ya olan bağlılığı, üstün zekâsı, liderlik vasıfları ve dönemin şartları onu başarıya taşımıştır. Temellerini Cengiz Han'ın attığı bu imparatorluk; Doğu Avrupa'da Altın Orda, İran'da İlhanlılar, Orta Asya'da Çağatay Hanlığı ve Çin'de Kubilay Hanlığı olarak, farklı coğrafyalarda farklı isimler adı altında devam etmiştir. Türk kültüründen bu kadar etkilenen ve ilk hocaları da Uygurlar olan Moğollar, üstün Türk kültürü karşısında tutunamamış ve sonradan Türkleşip, İslâmiyet'in etki alanı içerisine girmişlerdir. Anahtar Kelimeler: Cengiz Han, Moğollar, Türkler, Türk-Moğol İmparatorluğu.

This thesis emphasise on life and political activities of Genghis Khan, who known as a genius leader and mentioned as world conquerer in world history. Also I tried to examine the characteristics, effects and economic basis of Turkish-Mogol Empire. Genghis Khan, who had rised to historical scene in 13. Century, clamped all Turkish-Mongol components together and originated a great empire from a small clan on the Turkish cultural heritage. With domineering residental lands of Turks, this great empire passed into the history as Turkish-Mongol Empire. Ghengis Khan didn't indigenised neither Chiristianity nor Islamic precepts, he only had the Sky God Belief (Tengrism-Tengrianism). However his devotion to God, superior inteligence, leadership skills and conditions of the age carried him to success. The Empire built by Genghis Khan continued under different names in different geographies: The Golden Horde in Eastern Europe, The Ilkhanate in Iran, The Chagatai Khanate in Central Asia and Kublai Khanate in China. The Mongols, whose first mentor was Uighurs, impressed by Turkish culture considerably (deeply), so they couldn't stood up against superior Turkish culture and afterwards they came under the domination of Islam by Turkicization. Keywords: Genghis Khan, The Mongols, The Turks, The Turkish-Mongol Empire.
Ghengis Khan and Turkish-Mogol empire
Keywords: Tarih