Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine Senkop Şikayetiyle Başvuran Hastaların Etiyolojik ve Elektrokardiyografik Analizi - Akdeniz, Osman; Yılmaz, Erdal (My University, 2022)
Amaç: Polikliniğimize senkop şikayetiyle başvuran çocuk hastaların etiyolojik, laboratuar ve elektrokardiyografik açıdan analizini yapıp bu hastalara\rdoğru yaklaşımı belirlemek amaçlanmıştır.\rGereç ve Yöntem: Ağustos 2020 ile Temmuz 2021 tarihleri arasında senkop şikayetiyle başvuran hastaların retrospektif olarak epidemiyolojik,\retiyolojik ve laboratuar verileri analiz edildi. Hastaların elektrokardiyografik verileri sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırıldı.\rBulgular: Çalışmaya 50 hasta ve 41 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Hastaların 22 (%44,00)’sinin ilk senkopla başvurduğu, 35 (%70,00)’inde\rsenkop süresinin 2 dakikadan az ve senkop sayısının median 2 (1-20) olduğu gözlendi. Senkobu en sık uzun süre ayakta kalma tetikliyordu. En sık\reşlik eden bulgu solukluk olarak saptandı. Etiyolojik olarak en sık vazovagal senkop (%64,15), ortostatik hipotansiyon (%15,09) ve psikojenik sebepler\r(%15,09) bulundu. Hastaların birine uzun QT sendromu, ikisine epilepsi tanısı kondu. Hasta ve kontrol grubu arasında elektrokardiyografik bulgulardan\rPR, PRd, QT, QTd, QTc, QTcd, TPe, TPe/QTc, Paks, Taks, QRSaks, QRS-T açısı ölçümleri açısından anlamlı fark saptanmadı.\rSonuç: Senkoplu hastalarda iyi alınmış bir anamnez, fizik muayene ve elektrokardiyografik incelemeyle tanı büyük oranda konabilmektedir. Diğer\rtetkiklerin tanıya katkısı düşüktür. Elektrokardiyografide başta repolarizasyon anomalileri olmak üzere malign aritmilerin öngördürücüsü olan parametreler\rsağlıklı hastalardan farklılık göstermemektedir.
Keywords: Nörolojik Bilimler; Acil Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Psikiyatri