İLKOKUL 4. SINIF DİNLEME/İZLEME METİNLERİNİN TERS-YÜZ ÖĞRENME MODELİ KULLANILARAK DİNLEME/İZLEME BECERİSİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - SEKİN, VEDAT (Fırat Üniveristesi, 2023)
Çalışmanın amacı ters yüz öğrenme modeli kullanılarak Türkçe derslerinde dinleme/izleme becerisine olan etkisinin incelenmesidir. Ters yüz öğrenme kısaca geleneksel öğrenme yaklaşımının tersine çevrilerek oluşturulan bir öğrenme modelidir. Araştırmanın çalışma grubunu Batman ili Merkez ilçesi Atatürk İlkokulunda 4. sınıfa devam eden, 65 kişilik öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada nicel ve nitel verilerin birlikte kullanıldığı karma yöntem desenlerinden açıklayıcı (açımlayıcı) sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda nicel verileri anlaşılır kılmak amacıyla olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda ise ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Uygulama öncesinde okulda yer alan tüm 4. sınıf şubelerine 15 sorudan oluşan "Dinlediğini Anlama Testi" ön test olarak uygulanmış ve elde edilen verilere göre istatistiksel olarak birbirine yakın iki sınıftan 4/C şubesi kontrol ve 4/D şubesi deney grubu olarak seçilmiştir. Deneysel işlem sürecinde, deney grubuna dinleme/izleme metinlerinin işlenirken ters yüz öğrenme modeli uygulanmış ve metinlerle ilgili hatırlama soruları sorularak öğrencilerin dinlediklerini/izlediklerini hatırlama düzeyi ölçülmüştür. Deneysel uygulama haftada 4 ders olmak üzere 8 hafta sürmüştür. Deneysel işlem sonunda deney ve kontrol grubuna "Dinlediğini Anlama Testi" son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca deney grubundan yapılandırılmış görüşme formu ve deney grubunun sınıf öğretmeninden ise yarı yapılandırılmış görüşme formu ile görüş alınmıştır. Uygulama sonunda elde edilen nicel verilerin analizinde SPSS 22. istatistik programı kullanılarak ters yüz öğrenme modelinin öğrencilerin dinleme/izleme becerisine etkisinin olup olmadığını ortaya çıkarmak için Kolmogrov Smirnov testinin normalliği göz önünde bulundurulmuştur. Yapılan değerlendirmelerden sonra her iki grup arasında anlamlı farklılıkların deney grubu lehine çıktığı belirlenmiştir. Uygulanan görüşme formlarından elde edilen veriler de nicel verileri destekler niteliktedir. Sonuç olarak ters yüz öğrenme modeli 4. sınıf öğrencilerinin dinleme/izleme becerilerini ve derse karşı ilgi ve isteklerini arttırdığı söylenilebilir. Ayrıca uygulamayı gerçekleştiren sınıf öğretmeninin de bu modele karşı olumlu görüşlere sahip olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bu modelin dinleme/izleme becerisini arttırmada var olan modelin yerine kullanılabileceği söylenilebilir. Araştırmanın bulgularından yola çıkarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

The aim of the study is to examine the effect on listening/watching skills in Turkish lessons by using the flipped learning model. Flipped learning is a learning model created by reversing the traditional learning approach. The study group of the research consists of 65 students who attend the 4th grade at Atatürk Primary School in the central district of Batman. In the research, explanatory sequential design, which is one of the mixed method designs in which quantitative and qualitative data are used together, was used. In the qualitative dimension of the research, a phenomenology design was used to make the quantitative data understandable. In the quantitative dimension of the study, a quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used. Before the application, the "Listening Comprehension Test" consisting of 15 questions was applied to all 4th grade branches in the school as a pre-test, and according to the data obtained, the 4/C branch was chosen as the control group and the 4/D branch as the experimental group from two statistically close classes. In the experimental process, the flipped learning model was applied to the experimental group in the processing of listening/watching texts, and the recall level of the students was measured by asking recall questions about the texts. Experimental application lasted for 8 weeks, with 4 lessons per week. At the end of the experimental process, the "Listening Comprehension Test" was applied to the experimental and control groups as a post-test. In addition, a structured interview form was applied to the experimental group and a semi-structured interview form was applied to the classroom teacher of the experimental group. In the analysis of the data obtained at the end of the application, the normality of the Kolmogrov Smirnov test was taken into account in order to reveal whether the flipped learning model had an effect on the listening/watching skills of the students by using the SPSS 22nd statistical program. After the evaluations, it was determined that there were significant differences between the two groups in favor of the experimental group. The data obtained from the applied interview forms also support the quantitative data. As a result, it can be said that the flipped learning model increases the 4th grade students' listening/watching skills and their interest and desire towards the lesson. In addition, it was determined that the classroom teacher who carried out the application had positive views towards this model. According to the results obtained, it can be said that this model can be used instead of the existing model to increase listening/watching skills. Based on the findings of the study, various suggestions were made.
Investigation of the effect of primary school 4th grade listening/watching texts on listening/watching skills using flipped learning model
Keywords: Eğitim ve Öğretim