ELAZIĞ İLİNDE GEBELİKTE DEPRESYON PREVELANSI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER - SEVİNDİK, FEYZA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Feyza SEV ND KELAZIĞ L NDE GEBELERDE DEPRESYON PREVELANSI VE ETK LEYENFAKTÖRLERÖZETElazığ ilinde yaşayan gebelerde depresif semptomlar prevelansı ve etkileyenfaktörleri belirlenmesi amacı ile yapılan bu çalışmada Elazığ ilinde yaşayan 4855gebeden 240 kişi araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma kapsamına alınan kişilere;genel demografik özellikler, doğumsal özellikler ve Beck Depresyon Ölçeği'nden oluşanbir anket formu uygulanmıştır.Çalışmaya alınan kadınların yaş ortalamaları 26.78Â±5.52'dir. gebelerin %7.1'iadölosan dönemdedir. Kadınların %11.7'si okuma-yazma bilmemekte, %11.7'si gelirgetirici bir işte çalışmaktadır. Düşük sosyo-ekonomik düzeye sahip kadın oranı%81.7'dir. Kadınların ortalama evlenme yaşları 20.97Â±4.34'tür. Sigara kullanan kadınoranı %9.2'dir. Kadınların %20'si birinci trimesterde, %23.3'ü ikinci trimesterdedir.Gebelik aralığı iki yıl ve altı olan kadın oranı %57.1'dir. Kadınların %25.4'ü gebelikleriniplanlamamışlardır. Gebe kadınların %5.8'i gebeliklerinde şiddete uğramıştır. Antenatalbakım alan gebe oranı %92.5'tir.Çalışmaya alınan gebe kadınların %33.8'inde hafif, %12.5'inde şiddetli depresifbelirtiler görülmektedir. BDÖ puan ortalamaları 14.97Â±8.58 bulunmuştur. Adölosanyaştaki gebelerin BDÖ puanı 17.71Â±8.26, 35 yaş sonrası gebelerin 17.92Â±11.56, 20-34yaş arası gebelerin 14.38Â±8.11'dir (p=0.06). Çalışmaya alınan okur-yazar olmayan gebekadınların Beck Depresyon Ölçeği puan ortalaması 20,93Â±9,03 iken okur-yazar olangebe kadınların puan ortalaması 16,33Â±6,54 bulunmuştur (p=0.0001). BDÖ puanıgünlük hayatta karşılaştıkları problemlerini eşleri ile konuşanlarda 14.31Â±8.76, annesi ilekonuşanlarda 17.08Â±8.65 ve akrabaları ile konuşanlarda 21.37Â±10.53 bulunmuştur(p=0.000). lk gebeliği olan kadınların Beck Depresyon Ölçeği Depresyon puanortalaması 13,51Â±8,51 iken ikinci ve üzeri gebeliği olanların puanları 15.82 Â±8,54bulunmuştur (p=0.045). Eşinin eğitim düzeyi az olan, son gebelik aralığının 3-6 yılarasında olan, gebeliği süresince herhangi bir sağlık problemi yaşayan, antenatal bakımalmayan kadınlarda depresif belirtiler daha fazla görülmüştür. Çalışmaya alınan gebekadınlarda, çalışma durumu, sosyoekonomik düzeyi, sigara kullanma durumu, herhangibir kronik hastalığa sahip olma durumu, geçmiş hayatında ölü doğum, düşük, infertilitehikayesi olması, gebelik haftası, gebeliğinde şiddete uğramanın ise depresif belirtilerietkilemediği görülmüştür.Sonuç olarak Elazığ ilinde yaşayan gebe kadınların önemli oranda depresifbelirtiler yaşadığı ve belirtileri arttıran demografik ve doğumsal etkenlerin olduğusaptanmıştır. Gebe kadınlara depresyondan korunma ve baş etme becerilerinigeliştirmeye yönelik eğitim ve danışmanlıklara öncelik verilmelidir.Anahtar Kelimeler: Gebelik, Depresyon, Yeni doğan

Feyza SEV ND KThe Factors Efffecting And Prevelance of Depression at Pregnances in ElazigABSTRACTIn this study which is made by ?The Factors Efffecting and Prevelance ofDepressive Symptoms Descriptives at Life Pregnances in Elazig? in which is included240 pregnance from 4855 pregnances. The survey have been applied to makinggeneraly demografic specials, birthly specials and Beck Depression Scale (BDS) atpeople of including research.The Womans who is involved in research avarage of age 26.78±5.52. %7.1 ofpregnances is in term of adolescence. While %11,7 of the women isn?t knowing literacy,and %11,7 of the women isn?t study at salaried of working. Rate of woman have gotlevel of low economic is %81,7. The avarage of marry age of women is 20.97±4.34.Rate of smoking women is %9,2. %20 of women who is involved in research is in firsttrimester, and %23,3 of women is in second trimester. Rate of women have got to spaceof pregnance two years and lower is %57,1. %25,4 of women isn?t plan to herspregnants. %5,8 of pregnant women is exposed to physical violance. Rate of pregnancewho be applied Antenatal care is %92,5.The pregnant women who %33,8 of samples is described light symptoms, andViolance depressive symptoms is seen at %12,5. BDS avarages is found out14.97±8.58. Although, BDS point of pregnants at adolescences old is 17.71±8.26,pregnants of afterwards and 35 years is 17.92±11.56, pregnants of between 20-34 yearsold 14.38±8.11. It isn?t meaningfulness (p=0.06) While Pregnant of not literacy womens?who is involved point avarage of Beck Depression Scale 20,93±9,03, Pregnant ofliteracy womens? who is involved is found out point avarage 16,33±6,54 (p=0.0001).BDS point which is found out 14.31±8.76 at meeting problems speaks by your husband,17.08±8.65 by mother, 21.37±10.53 by relatives in daily life (p=0.000). While, Point ofavarage Beck Depression Scale of first pregnant women 13,51±8,51, point of thesecond and upper pregnant women is found out 15.82 ±8,54 (p=0.045). Depressivesymptoms more is seen in women who her husband level of education be low, space oflast pregnant be between 3-6 years, to life health problem in anyway during herpregnant, antenatal care not important. Condition of working, level of socio-economic,condition of usage cigarette, condition of whatever chronical illness owner, dead birth inher last life, abortion, to be infertility story, pregnancy week, be exposed to violance inpregnancy is determined not effect to depressive symptoms in pregnancy womeninvolved in research.Conclusion; Pregnancy of women in Elazig county is determined that liveddepressive symptoms at rate of important and symptoms were increased by somefactors. Education and consultancies must be precedenced to direct development to selfskills, cope with and protect from depression to pregnancy womenKey words: Pregnancy, Depression, Infant
The factors effecting and prevelance of depression at life pregnance in Elazığ
Keywords: Halk Sağlığı; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Psikiyatri