ALABALIKLARDA HASAT ÖNCESİ VE HASAT DÖNEMİNDE YENİLEBİLİR DOKU ÖRNEKLERİNDE FLORFENİKOL KALINTILARININ ARAŞTIRILMASI - GÖKMEN, SEDAT (Fırat Üniveristesi, 2013)
Hayvanlarda bakteriyel hastalıkların sağaltımı amacıyla kullanılan amfenikoller grubunda yer alan florfenikolün alabalıklarda yenilebilir dokularındaki (deri, kas ve karaciğer) kalıntı miktarının araştırıldığı bu çalışmada; Elazığ' daki beş farklı alabalık işletmesinden 25 adet hasat öncesi ve 25 adet hasat dönemine ait toplam 50 adet alabalık kullanılmıştır. Numunelerdeki florfenikol düzeyleri yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir.Analizler sonucunda hasat öncesi dönemindeki alabalıkların deri dokusunun %44' ünde, kas dokusunun %32' sinde ve karaciğer dokusunun %16' sında florfenikol saptanmıştır. Ayrıca hasat dönemindeki alabalıkların deri dokusunun %40' ında, kas dokusunun %36' sında ve karaciğer dokusunun %32' sinde florfenikol saptanmıştır. Hasat öncesi kas dokusundaki florfenikol miktarının (3,52 ± 0,89) hasat dönemindeki kas dokusundan (0,69 ± 0,21) istatistiksel olarak daha yüksek olduğu (p<0.05), deri ile karaciğer dokularında ise istatistiksel bir fark olmadığı görülmüştür (p>0.05). Hasat öncesi alabalıkların deri, kas ve karaciğer dokularındaki florfenikol miktarı ile hasat dönemindeki alabalıkların deri, kas ve karaciğer dokularındaki florfenikol miktarı arasında istatistiksel bir fark bulunamamıştır (p>0.05).Çalışma sonucunda gerek hasat öncesi ve gerekse hasat dönemindeki alabalıkların yenilebilir dokularındaki (deri, kas ve karaciğer) florfenikol ortalama miktarlarının Türk Gıda Kodeksi Tebliğindeki kalıntı limitinin (1000 µg/kg) üzerinde olduğu görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Florfenikol, alabalık, kalıntı, HPLC.

Florfenicol Residue Investigation on Edible Trout Samples at Preharvest and Harvest PeriodIn this study that investigated florfenicol residues from amfenicols drug group used for bacterial disease treatment on edible trout tissues (skin, muscle and liver tissue) were used 25 pieces of trout at harvest period and 25 pieces of trout at preharvest period total of 50 trout different five trout facilities at Elazığ. Florfenicol residue of the samples were examined by high performance liquid chromatography (HPLC).As a result of analysis of, florfenicol was detected in 44% of skin tissue, 32% of muscle tissue and 16% of liver tissue of the preharvest period trout. In addition, as a result of analysis of the harvest period trout florfenicol was detected in 40% of skin tissue, 36% of muscle tissue and 32% of liver tissue samples. Florfenicol residue of muscle tissue at pre-harvest found to be significantly higher (3,52 ± 0,89) comparing to at harvest period (0,69 ± 0,21) (p<0.05) and there was no statistically significant difference in skin and liver tissues. Between residue of florfenicol at skin, muscle and liver tissue samples collected from trout at preharvest period and skin, residue of florfenicol at muscle and liver tissue samples collected from trout at harvest period no statistically significant difference was found (p>0.05).As a result of study mean florfenicol residue at edible tissue samples (skin, muscle and liver) collected from trout at preharvest period as well as edible tissue samples collected from trout at harvest period found to be over according to Turkish Food Codex Communique residue limit (1000 µg/kg).Keywords: Florfenicol, trout, residue, HPLC.
Florfenicol residue investigation on edible trout samples at preharvest and harvest period
Keywords: Veteriner Hekimliği; Eczacılık ve Farmakoloji