“YouTube Aile Kanallarında Sınıfsal Kodlar ve Metalaşma - Güler, Gökçe; Nizam, Feridun (My University, 2025)
Bu çalışma, YouTube’da üretilen dijital aile içerikleri üzerinden gündelik yaşamın görsel temsilleri aracılığıyla tüketim odaklı değerlerin nasıl dolaşıma sokulduğunu ve toplumsal normlarla nasıl ilişkilendirildiğini incelemektedir. YouTube’daki aile içerikleri, gündelik yaşamı estetikleştirerek metalaştırmakta, tüketim pratiklerini görsel anlatılarla pekiştirmekte ve izleyiciye hem kültürel hem de simgesel anlamlar sunmaktadır. Bu içerikler, kültürel sermaye ve toplumsal konumları görünür kılarken, tüketim temelli kimlik inşasında da teşvik rolü üstlenmektedir. İzleyici ise dikkat ve etkileşim yoluyla dijital ekonomide aktif bir veri üreticisine dönüşmektedir. Bu bağlamda araştırma kapsamında ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen dört YouTube kanalı incelemeye dâhil edilmiştir. Her bir kanalın belirlenen temaya ilişkin en popüler videosundan birer örnek seçilerek göstergebilimsel analiz uygulanmıştır. Ayrıca kullanıcı yorumları, eleştirel söylem analizi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışmanın en temel bulgusu, YouTube aile videolarında mahremiyetin sistematik biçimde aşındırılması ve dijital dolaşımın doğal bir parçası görülmesinin, aile vloglarının yapısal bir özelliği haline gelmiş olmasıdır.
Keywords: YouTube; Aile; Mahremiyet; Vlog