DİABETİK RATLARDA NÖRON SPESİFİK ENOLAZ İLE S100B PROTEİNİNİN ÖLÇÜLMESİ VE GABAPENTİN VERİLMESİNDEN SONRA BU PARAMETRELERDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER - SONKAYA, ERTĞRUL (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu deney, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Araştırmalar Merkezi'nden (FÜTDAM) sağlanan ve ağırlıkları 200-250 gram olan toplam 24 rat üzerinde yapıldı. Ratlar kafeslere konuldu ve içebilecekleri kadar su ve yiyebilecekleri kadar da yem verildi. Laboratuar şartlarımızda deneysel diabet oluşumunun kaçıncı günlerde meydana geldiğini gözlemleyerek ratlar 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubu (n=8): Deney süresince ratlara her gün 0,5 cc serum fizyolojik intraperitoneal (i.p.) verildi. Diabetik grubu (n=7): 50 mg/kg streptozotocin (STZ) i.p. verilerek ratlar diabetik hale getirildiler. Diabet + gabapentin grubuna (n=9): 50 mg/kg STZ i.p. verilerek diabetik hale getirildikten sonra 50 mg/kg gabapentin i.p. verildi. 6 hafta sonunda ratlar dekapite edildi. Analizler sonucu STZ ile diabet oluşturulan grupta glial ve nörona! hasarın belirteci olan NSE ve SlOOB'nin ortalama değerleri, kontrol grubunun NSE ve S100B ortalama değerlerine göre anlamlı artış gösterdi (p<0,001), ancak diabet + gabapentin grubunun NSE ve S100B ortalama değerleri, diabetik grubun NSE ve S100B ortalama değerleri ile karşılaştırıldığında kısmi bir azalmanın olduğu gözlendi (p<0,05). Diabet + gabapentin grubunda NSE ve S100B miktarlarında azalma olduğu ve gabapentinin reaktif gîiozisi kısmen önlediği saptandı. Diabet grubunun ortalama LPO ( lipid peroksidasyon ) değeri, kontrol grubunun ortalama LPO değerine göre anlamlı artış gösterdi (p<0,001), ancak diabet + gabapentin grubunun ortalama LPO değeri diabetik grubun ortalama LPO değeri ile karşılaştınldığında kısmi bir azalmanın olduğu saptandı (p<0,05). Sonuç olarak; artan glial markırlarm (NSE ve S100B), artan LPO miktarları ile orantılı olduğu, glial reaktivitesinin diabette oksidatif stresle ilişkili olabileceği, deneysel diabette reaktif gliozis geliştiği ve bunun antikonvüîzant olarak kullanılan gabapentin tarafından önlendiği gözlenmiştir. Bu sebeple diabette oluşabilecek nöronal ve glial hasara karşı gabapentinin bir nöroprotektor olabileceğini düşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler:Diabet, NSE, S100B, Gabapentin, Rat

This experiment was performed on 24 rats each weighing 200-250 grams taken from Firat University Faculty of Medicine Experimental Investigation Centre. Rats were put into cages and given enough water and food. Under laboratory conditions rats were divided into 3 groups according to creation day of experimental diabetes mellitus (DM). Rats in the control group (n=8) were given 0.5 cc physiologic saline intraperitonealy (IP). Rats in diabetic group (n=7) were given 50 mg/kg IP Streptozotocin (STZ) to make them diabetic. Rats in diabetes mellitus + gabapentine group (n=9) were given 50 mg/kg IP STZ to make them diabetic and then given 50 mg/kg IP gabapentin. Six weeks later all of the rats were decapitated. According to the statistical analysis, mean values of NSE and S100B which are determinants of glial and neural injury are significantly higher in diabetic group created by STZ than control group (p<0.001). But mean values of NSE and S100B of diabetes mellitus + gabapentine group when compared to that of diabetic group there was a partial decreament (p<0.05). It was determined that there was a decrease in NSE and S100B values in diabetes mellitus + gabapentine group and gabapentine prevented reactive gliosis partially. Mean LPO ( lipid peroksidation ) value of diabetic group was significantly higher than that of control group ((p<0.001), but mean LPO value of Diabetes Mellitus + Gabapentine groupwhen compared to that of diabetic group, there was a partial decrease (p<0.05). As a conclusion, it was observed that increase in glial markers ( NSE and S10ÖB ) was in proportion with increase in LPO value; glial reactivity might be related with diabetic oxidative stress; reactive gliosis developed in experimental diabetes mellitus and this was prevented by gabapentine which is an anticonvulsant drag. That is why we think that gabapentine may be a neuroprotector agent in neural and glial injury of diabetes mellitus.Key Words: Diabetes Mellitus, NSE, SI00B, Gabapentine, Rat
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları; Endocrinology and Metabolic Diseases