TEN VE DOKUNMA İMGELERİ BAĞLAMINDA İKİNCİ YENİ ŞİİRİ (C. SÜREYA, T. UYAR, E. CANSEVER, Ü. TAMER) - İNCE, BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2021)
Sözün yitip gitmeyecek olan köşesinde yerini edinen şiir sanatı, Türk Edebiyatı'ında farklı oluşumların/ hareketlerin çeşitli özelliklerle ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu özellikler gerek etki gerekse de tepki niteliğinde olmuştur. İkinci Yeni şiiri de Türk Edebiyatı tarihinde etkilendikleri ve tepki verdikleriyle özgün bir yer edinmiştir. İkinci Yeni şairlerinin edindikleri özellikler, günümüze değin ilgi oluşturmuştur. Özellikle şiir dilinin imge gibi etken bir kavramla donatılması bu hareketin özgünlüğünü süresiz kılmıştır. İmgenin şiire kazandırdığı zihnin sınırsız algısına bağlı çağrışım değerleri, şairlerin dış dünyaya karşı edindikleri değerlerin dışavurumunu sağlamıştır. Varlık alanının değerleri olan ten ve dokunma unsurları, İkinci Yeni şiirlerinde farklı imgesel değerlerle işlenmiştir. Çalışmamızda da yer edinen imge incelemesinin kapsamını, İkinci Yeni'nin belirttiğimiz şairlerinin şiirlerindeki ten ve dokunma unsurları oluşturmuştur.

The art of poetry, which takes its place in the corner of the Word that will not disappear, has caused tehe amergence of different formations/ movements with various features in Turkish Literature. These features have been both stimulus and reaction. The Second New Poem has also gained a unique place in the history of Turkish Literature with its influences and reactions. The characteristics of the Second New poets have created interest until today. In particular, the fact that the language of poetry was equipped with an active cancept such as image made the originality of this movement indefinite. The connotation values depending on the unlimited perception of the mind, which the image brings to the poem, provided the expression of the values that the poets acquired against the outside world. The elements of skin and touch, which are the values of the realm of existence, are handled with different imaginary values in the Second New poems. The scope of the image analysis, which is also included in our study, is composed of the elements of skin and touch in the poems of the poets of the Second New.
Second new poem in the context of images of skin and touch (C. Süreya, T. Uyar, E. Cansever, Ü. Tamer)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı