ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADALET VE OTANTİK LİDERLİK ALGILARI İLE ÖRGÜTSEL MUTLULUK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - DEMİR, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmanın amacı; öğretmenlerin örgütsel adalet ve otantik liderlik algıları ile örgütsel mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini, 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Elazığ il merkezindeki resmi okullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi kota örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olup, araştırma çeşitli kademelerde görev yapan 436 öğretmenden alınan verilerin analizi yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında veriler, Örgütsel Adalet Ölçeği (ÖAÖ), Otantik Liderlik Ölçeği (OLÖ), Örgütsel Mutluluk Ölçeği (ÖMÖ) ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ile toplanmıştır. Araştırmada verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler, güvenirlik, yüzde, frekanslar, t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon analizi ve Çoklu Regresyon Analizine tutulmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin örgütsel adalet, otantik liderlik ve örgütsel mutluluk puanlarının cinsiyetleri, medeni durumları, hizmet süreleri ve yaşlarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmüştür. Diğer taraftan bulgular okul türü açısından incelendiğinde, ortaokulda görev yapan öğretmenlerin anaokullarında görev yapanlara göre örgütsel adalet algılarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Benzer şekilde ilkokulda görev yapan öğretmenlerin anaokulunda görev yapanlara göre otantik liderlik (içselleştirilmiş ahlak anlayışı alt boyutu) algıları anlamlı düzeyde yüksektir. Bulgular branşlar açısından incelendiğinde, sınıf öğretmeni ve spor/güzel sanatlar/diğer branşındaki öğretmenlerin okul öncesi öğretmenlerine göre örgütsel adalet algıları anlamlı düzeyde yüksektir. Sınıf öğretmenlerinin okul öncesi öğretmenlere göre otantik liderlik (içselleştirilmiş ahlak anlayışı alt boyutu) algıları anlamlı düzeyde yüksektir. Pearson korelasyon analizi sonucuna göre, katılımcıların örgütsel adalet ve otantik liderlik algıları ile örgütsel mutluluk düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler vardır. Son olarak yapılan çoklu regresyon analizi sonucunda katılımcıların örgütsel adalet ve otantik liderlik (ilişkilerde şeffaflık alt boyutu) algılarının örgütsel mutluluk düzeylerini anlamlı şekilde yordadığı ve bu iki değişkenin örgütsel mutluluktaki toplam değişimin yaklaşık %18'ini açıkladıkları saptanmıştır. Bu sonuçlara göre öğretmenlerin örgütsel mutluluk düzeylerinde örgütsel adaletin ve otantik liderlik davranışlarının rolü olduğu söylenebilir.

The purpose of this study is to determine the relationship between teachers' perceptions of organizational justice and authentic leadership and their organizational happiness levels. The research was carried out in survey model. The population of the study consists of teachers working in public schools in Elazig province center in the 2019-2020 academic year. The sample of the research was determined by quota sampling method, and the research was carried out by analyzing the data obtained from 436 teachers serving at various grades. Within the scope of the research, the data were collected with the Organizational Justice Scale (OJS), the Authentic Leadership Scale (ALS), the Organizational Happiness Scale (OHS) and the personal information form prepared by the researcher. SPSS package program was used to analyze the data in the study. The data obtained were analyzed with reliability, percentage, frequencies, t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation Analysis and Multiple Regression Analysis. According to the findings obtained from the study, it was observed that teachers' organizational justice, authentic leadership and organizational happiness scores did not differ significantly according to their gender, marital status, service time and age. On the other hand, when the findings are analyzed in terms of school type, the organizational justice perceptions of middle school teachers are significantly higher than teachers working in kindergartens. Similarly, the perceptions of authentic leadership (internalized moral understanding sub-dimension) of primary school teachers are significantly higher than teachers working in kindergarten. When the findings are examined in terms of branches, the organizational justice perceptions of classroom teachers and teachers in sports / fine arts / other branches are significantly higher than preschool teachers. Classroom teachers' perceptions of authentic leadership (internalized moral understanding sub-dimension) are significantly higher than preschool teachers. According to the results of Pearson correlation analysis, there are positive and significant relationships between the organizational justice and authentic leadership perceptions of the participants and their organizational happiness levels. Finally, because of the multiple regression analysis, it was determined that the participants' perceptions of organizational justice and authentic leadership (relational transparency sub-dimension) significantly predicted their organizational happiness levels, and these two variables explained approximately 18% of the change in organizational happiness. According to these results, it can be said that organizational justice and authentic leadership behaviors play a role in teachers' organizational happiness levels.
The relationship between teachers' perceptions of organizational justice and authentic leadership and their levels of organizational happiness
Keywords: Eğitim ve Öğretim