Açılı tip toplayıcıya sahip havalı güneş kollektörü ile iç ortam ısıtılması - Sugozu, İlker; Sarsılmaz, Celal (My University, 2009)
Mevcut olan enerji kaynaklarının tükenmekte oluşu, yeni enerji kaynaklarının araştırılması ve geliştirilmesini gerektirmektedir. Alternatif enerji kaynakları arasında güneş enerjisi en iyi alternatif enerji olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, 13m3 lük bir oda inşa edildi. Bu odanın güney duvarına açılı toplayıcıya sahip havalı güneş kollektörü yerleştirildi. Kış aylarında, havalı güneş kollektörü ile odanın iç ortam havası ısıtıldı. Bu sistemle, günlük güneş ışınımına göre odanın iç ortam sıcaklığı 5?C ve 15?C arasında arttığı görüldü. Bu sistemle ortam ısıtılmasında etkin bir kullanım alanı bulan güneş enerjisi uygulamalarına yeni bir sayfa açılacaktır.
Keywords: Mühendislik; Makine; Enerji ve Yakıtlar; İnşaat Mühendisliği