DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ OLAN ÇOCUKLARDA ÇİNKO, BAKIR VE SELENYUM DÜZEYLERİ - GÜRGÖZE, METİN KAYA (Fırat Üniveristesi, 2001)
Eser elementler insan vücudunda bir çok işlevde görev alan minerallerdir. Çocukluk çağında sık görülen aneminin en sık nedeni de bir eser element olan demirin eksikliğidir. Bu çalışmada demir eksikliği anemisi saptanan çocuklarda diğer eser elementlerden çinko, batar ve selenyumun serum düzeyleri araştırıldı. Demir eksikliği anemisi tanısı alan yaşlan 1-12 yıl arasında değişen 56 çocuk çalışma grubuna ve demir eksikliği anemisi olmayan 48 sağlıklı çocuk kontrol grubuna alındı. Serum çinko (109.8±34.0 fj.g/dl) ve selenyum (33.6±8.2 |i.g/L) düzeyi demir eksikliği anemisi grubunda, kontrol grubuna (123.5+39.0 p.g/dl, 56.0+17.0 p,g/L) göre daha düşük saptandı. Serum bakır (163.5+38.0 ng/dl) düzeyi ise demir eksikliği anemisi grubunda, kontrol grubuna (143.6±25.0 jıg/dl) göre daha yüksek bulundu. Serum demir düzeyi ile serum çinko, bakır ve selenyum düzeyleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı (sırası ile: r=0.08, r=-0.12, r=0.08). Sonuç olarak, bir eser element olan demirin eksikliğinde oluşan anemi sırasında seram çinko ve selenyum düzeyinin azaldığı, serum balar düzeyinin ise artmış olduğu saptandı. Ancak eser elementlerin serum düzeylerindeki değişikliklerde nütrisyonel alım dışındaki nedenlerinde etkili olabileceği düşünüldü. Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, çinko,bakır, selenyum

Trace elements are minerals which have roles in several functions of body. Iron, which is a trace element, deficiency causes chilhood anemia. In present study, some of trace element zinc, copper and selenium levels were determined in children who were diagnosed to have iron deficiency anemia. Total of 56 children aged 1-12 years diagnosed with iron deficiency anemia were in study group whereas control group was composed of 48 children without iron deficiency anemia. Serum zinc (109.8±34.0 |ag/dl) and selenium (33.6±8.2 ng/L) levels in iron deficiency anemia group were determined to be lower than control group (123.5±39.0 (J-g/dl, 56.0+17.0 jig/L). On the other hand, serum copper levels were higher in iron deficiency anemia group (163.5138.0 ng/dl) compared to control group (143.6+ 25.0 ng/dl). There was no correlation between serum iron and zinc, copper and selenium (r=0.08, r=-0.012, r=0.08 respectively). In conclusion, when anemia develops due to deficiency of iron, serum zinc and selenium levels were decreased whereas serum copper levels were increased. On the other hand, reasons other than nutritional pathway thought trace element levels. Key Words: Iron deficiency anemia, zinc, copper, selenium.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases