CİP BARAJ GÖLÜ'NE DÖKÜLEN AKARSULARIN GÖLE TAŞIDIĞI ORGANİK MADDE, BİTKİ BESİN MADDELERİ VE KATI MADDE MİKTARLARININ ARAŞTIRILMASI - TEMEL, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu tez çalışmasında Cip Baraj Gölü'ne dökülen Cip ve Seli Çayları'nın göle taşıdığı organik madde, bitki besin maddeleri ve katı madde miktarlarının araştırılması amacıyla Ocak 2022-Haziran 2022 tarihleri arasında 6 ay süreyle su örnekleri alınarak ölçüm ve analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma süresince pH, su sıcaklığı, elektriksel iletkenlik, çözünmüş oksijen ve akım değerleri arazide yapılan ölçümlerle belirlenirken, tuzluluk, organik madde, toplam sertlik ve toplam alkalinite titrimetrik metotla laboratuvarda ölçülmüştür. Toplam çözünmüş katılar, ortofosfat, toplam fosfor, toplam azot, sülfat, silika, nitrit, nitrat, amonyum, klorür, toplam organik karbon ve kimyasal oksijen ihtiyacı gibi kimyasal parametrelere ait değerler laboratuvarda yapılan spektrofotometrik analizlerle tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğine göre Cip Baraj Gölü'ne dökülen Cip ve Seli Çaylarında organik bir kirlilik olduğunu ortaya koymuştur.

In this thesis, the amount of organic matter, plant nutrients and solid matter carried into the lake by the streams pouring into the Cip Dam Lake were investigated. For this purpose water samples were collected at monthly intervals for a period of six months between January 2022-June 2022. pH, water temperature, electrical conductivity, dissolved oxygen and flow were measured directly in study area whilst chemical analysis such as total dissolved solids, orthophosphate, total phosphorus, total nitrogen, sulfate, silica, nitrite, nitrate, ammonium, chloride, total organic carbon and chemical oxygen demand were carried out in laboratory by means of cell test through a spectrophotometer. Salinity, organic matter, total hardness and total alkalinity were determined in accordance with methods. According to the Water Pollution Control Regulation for Inland Water Resources, study results showed that there is an organic pollution in the Cip and Seli streams pouring into the Cip Dam Lake.
Investigation of the amount of organic matter, plant nutrients and solid matter carried into the lake by the streams pouring into the Cip Dam Lake
Keywords: Su Ürünleri