YÜKSEK KARBON İÇERİĞİNE SAHİP, YÜKSEK KROMLU, MANGANLI VE ALAŞIMSIZ DÜŞÜK KARBONLU ÇELİKLERİN AŞINMA DAVRANIŞLARININ ARAŞTIRILMASI - ERDEM, SERKAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek Lisans TeziYÜKSEK KARBON ÇER Ğ NE SAH P, YÜKSEK KROMLU, MANGANLI VEALAŞIMSIZ DÜŞÜK KARBONLU ÇEL KLER N AŞINMA DAVRANIŞLARININARAŞTIRILMASISerkan ERDEMFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMetalurji Eğitimi Anabilim Dalı2006 Sayfa:Bu çalışmada, üç farklı malzemenin değişik ısıl işlemler görmüş halleri olarak dokuznumunenin abrasiv ortamdaki aşınma davranışları incelenmiştir.Freze tezgahında deney için uygun ölçülere getirilen numuneler daha sonra deneyleriçin ısıl işlemlere tabi tutulmuştur. Her bir numunenin mikroyapı fotoğrafları incelenmiş ve eldeedilen mikro yapıları karşılaştırılmıştır. Daha sonra bu ısıl işlemlerden geçirilen numunelerabrasiv aşınma testine tabi tutulmuşlardır.Bu testler sonucunda çalışmaya konu olan malzemelerde aşınma davranışları ilemekanik özellikler arasında doğrudan bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Malzemelerinmekanik özelliklerinin iyileşmesi ile birlikte aşınma dirençleri de yükselmiştir. Normalizasyontavlaması uygulanan malzemelerde aşınma direncinde düşüş meydana gelmiş, sertleştirmeyetabi tutulan malzemelerde ise iyi bir aşınma direnci sağlanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucundadüşük karbonlu çeliklerde aşınma direndi daha düşük olduğu görülmüştür. Ancak malzemeyeyapılan krom ve mangan gibi alaşım elementi ilaveleriyle aşınma direncinde iyileştirmesağlanabilmektedir.Bu çalışmanın, 1. Bölümünde konuya giriş yapılmış, 2. Bölümünde genel aşınmakavramları üzerinde durulmuş, 3. Bölümde alaşım elementlerinin çeliğe olan etkileri anlatılmış,4. bölümde yapılan deneysel çalışmalar hakkında bilgi verilmiş, 5. bölümde deneylerden eldeedilen sonuçlar verilmiş, 6. bölümde ise deney sonuçlarının değerlendirilmesi ve önerileryapılmıştır.

SUMMARYMaster ThesisTHE INVESTIGATION OF WEAR BEHAVIOURS OF A HIGH CARBON-HIGHCHROMIUM STEEL, OF A MANGANESE STEEL AND OF A LOW CARBON STEELSerkan ERDEMFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Metallurgy Education2006, Page:ABSTRACTIn this investigation, nine testing samples were provided by exposing various heattreatments to three different materials. The wear behaviors of these nine samples were observedunder abrasive wear conditions.The samples were cut as appropriate proportions on lathe and then they were exposed toheat treatment for the experiment. The microstructure photos of each sample were investigatedand compared. After this process, the samples were subjected to abrasive wear testing.After these testing processes, a direct relation was found between the wear resistanceand the mechanical properties of the materials. Both the mechanical properties of the materialsimproved and the wear resistance increased. When the wear resistance of the materials whichnormalization heat treatment applied to decreased, the wear resistance of the materials whichexposed to the hardening process was increased. As a result of these researches, the wearresistance of low carbon steel was seen to be low. However the wear resistance of the materialscan be increased by adding alloy elements to them such as chromium and manganese.This study consists of the introduction in the first chapter, the general concepts of thewear in the second chapter, the effect of alloying elements on the steel properties in the thirdchapter, the experimental study in the fourth chapter, the experimental results in the fifth chapterand finally the discussions and recommendations in the sixth chapter.Keywords: Abrasive, abrasive action, abrasive wear, cold work tool steel.
The investigation of wear behaviours of a high carbon-high chromium steel, of a manganese steel and of a low carbon steel
Keywords: Metalurji Mühendisliği