PARALEL AKTİF GÜÇ FİLTRESİ İLE BİR FAZLI ASENKRON MOTORUN REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU - GÜNGÖR, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Reaktif güç kompanzasyonu şebeke kalitesi, enerji verimliliği ve iletim hatların maliyeti açısında günümüzde önem arz eden bir sorun haline gelmiştir. Bundan dolayı reaktif gücün yüksek değerlere çıktığı yerlerde (fabrika, okul vb.) aktif sayacın yanında reaktif sayaçların kullanılarak reaktif gücün istenilen değerlere indirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda reaktif güç tüketicileri, kullanılagelen pasif filtrelerle indüktif yüklerin çektikleri bu istenmeyen gücü enerji yönetmeliği ile belirlenen sınırlarda tutmak için pasif filtrelerden meydana gelen kompanzasyon sistemleri kurmuşlardır. Pasif filtreler ilk maliyetlerinin ucuz olması yanında, yükle rezonansa girme, ani reaktif güç değişimlerine hızlı ve istenilen miktarda cevap verememe gibi olumsuz yönlerinden dolayı, yerini aktif güç filtrelerine (AGF) bırakmaya başlamıştır. Aktif güç filtreleri reaktif güç kompanzasyonunun yanında, harmonikleri filtreleme, gerilim regülasyonu ve nötr hattı akımını söndürülmesi gibi birden çok işlevleri beraber yapabilmektedir. Bu tez çalışmasında; bir fazlı paralel aktif güç filtresi (PAGF) ile bir fazlı asenkron motorun (ASM) reaktif güç kompanzasyonunun yapılması sunulmuştur. Bir fazlı asenkron motorun reaktif güç kompanzasyonu için, öncelikle bir fazlı paralel aktif güç filtresinin ve bir fazlı asenkron motorun Matlab/Simulink programında modeli oluşturulmuştur. Asenkron motorun yükle beraber değişen kayma (S) değerlerine paralel aktif güç filtresinin reaktif güç kompanzasyon tepkileri karşılaştırılmıştır.

Nowadays, reactive power compensation has become a serious problem in terms of network quality, energy efficiency and the cost of conduction networks. Therefore, reducing the reactive power at a required value is aimed in the places such as factory, school and etc. where the reactive power high levels through using the reactive-meters as well as the active meters. In this way, reactive power consumers have set up compensation systems composed of passive filters in order to keep the unintended energy, which the inductive loads take by means of the passive filters, at the certain levels determined by the energy regulations. Although their first costs are low, passive filters have started to give way to the active power filters (APF) due to their negative sides such as their resonance with the load and not quickly responding to the sudden reactive power changes at a desired level. In addition to reactive power compensation, the active power filters a lot of functions, such as filtering harmonics, voltage regulation and reduce the neutral line current, are able to perform. In this thesis, studied a reactive power compensation of single-phase asynchronous motor with single-phase parallel active power filter (PAPF) and is presented. In order to have a reactive power compensation of a single-phase asynchronous motor, firstly a model of single-phase parallel active power filter and single-phase asynchronous motor is obtained in the Matlab/Simulink program. The reactions of parallel active power filter to the slip-values (s) changing with the loads of the asynchronous motor have are compared.
Reactive power compensation of a single phase asynchronous motor by using parallel active power filter
Keywords: Teknik Eğitim