KADIN SPORCULARDA İMGELEMENİN SPORTİF GÜVEN ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - AYAŞ, ESRA BAYRAK (Fırat Üniveristesi, 2019)
Araştırmanın amacı, Elazığ ilinde elit seviyede spor yapan kadın sporcularda imgelemenin sportif güven üzerine etkisinin incelenmesi, imgelemenin etki düzeyinin ve çeşitli değişkenlerde farklılaşmanın olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmanın evreni; Elazığ ilinde elit seviyede spor faaliyetlerini yürüten 280 kadın sporcudan oluşmaktadır. Örneklemi Elazığ ilinde elit seviyede faaliyet gösteren bazı kulüpler ile gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğü kulübüne bağlı çeşitli branşlardaki kadın sporculardan oluşmaktadır. Çalışma 2017-2018 eğitim öğretim yılında 198 kadın sporcu ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak demografik bilgileri kapsayan sorular, Sporda İmgeleme Envanteri Ölçeği ve Sürekli Sportif Kendine Güven Ölçeği (SSKGÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi yapılırken SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak belirlenmiştir. Araştırma bulgularımızda kadın sporcuların imgeleme ve sportif kendine güven düzeylerinin yüksek olduğu bulunmuştur. İmgeleme alt boyutlarında, kadın sporcuların hem yaş ve eğitim düzeylerinde hem de sportif güven ile yaş faktörü arasında anlamlı farklılığa rastlanmıştır. Ayrıca imgelemenin sportif güven ile orta düzeyde pozitif yönlü bir ilişkisinin olduğu ve imgelemede oluşacak herhangi bir değişikliğin sportif güven puan ortalamalarını %46,0 oranında etkileyeceği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak kadın sporcuların yaş ve eğitim düzeyleri yükseldikçe imgeleme ve sportif güvenlerinin azaldığı yaş ve eğitim faktöründe imgeleme ve sportif güven üzerinde ters orantının olduğu görülmüştür. Literatürde imgelemenin sportif güven üzerindeki etkisi yönüyle ilgili çalışmaların olmaması ve incelediğimiz demografik bilgiler yönüyle de farklı çalışmalara rastlanılmaması çalışmamızın önem arz eden bir çalışma olmasını sağlamaktadır.

The aim of this study is to investigate the effect of imagination on sportive self-confidence in women athletes who play sports in Elazığ province, to determine the effect level of imagination on sportive confidence and whether there are differentiations in various variables of imagination. The universe of the research is constituted from 280 women professional athletes in Elazığ Province. The sample is constituted from women athletes who play in some professional sports clubs and women athletes who play in various branches for Youth Services and Sports Branches of the provincial directorate clubs. This work has been performed in 2017-2018 academic year with 198 women athletes. In this work, personal information form, imagination inventory for sports and the Continuous Sportive Self-Confidence Scale (SSIQ) were used as a data collection tool. Statistical software called SPSS was used for the analysis of the data and the significance level was accepted as p<0.05. It has been found that the imagination and sporting self-confidence levels of the women athletes constituting the research are high. In the imagination sub-dimensions, significant differences were found on both between the age and education levels of the athletes and between the sporting confidence and age factor. In addition, it was understood that imagination had a moderate positive relationship with sport confidence and any change in imagination would affect the mean scores of sport confidence by 46,0%. As a result, it can be found that imagination and the self-confidence level of the women athlete decreases by increasing age and education level which means education and age have adverse effect on imagination and self-confidence level of the women athletes. It is not observed any research about the effect of imagination on self-confidence in the literature and additionally, it is also not observed any investigation from the view of the demographic information used in this work. This situation increases the originality of the work.
Investigation of the effect of imagination on sportive self-confidence in women athletes
Keywords: Spor