İLKÖĞRETİM 5.SINIF TÜRKÇE DERSİNDE YANSITICI DÜŞÜNMEYİ GELİŞTİRİCİ ETKİNLİKLERİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ - KIRNIK, DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu araştırmada; yansıtıcı düşünme becerilerini geliştirici etkinliklerin ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin Türkçe dersindeki akademik başarısına etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunun belirlenmesi için Malatya Merkez Hacı İbrahim IŞIK İlköğretim Okulu beşinci sınıftaki altı şubeden akademik başarı ve kişisel özellikleri bakımından birbirine yakın iki sınıf seçilmiştir. Bu sınıflardan tesadüfi yöntemle 5/A sınıfı (29 öğrenci) deney, 5/B sınıfı (29 öğrenci) ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırma, deneysel desende öntest-sontest kontrol gruplu modele göre tasarlanmıştır. Deneysel işlemler öncesinde ve sonrasında hazırlanan kişisel bilgi formu ve akademik başarı testi uygulanmıştır.Araştırma kapsamında öğrencilerin yansıtıcı düşünme becerilerini geliştirmek için işbirliğine dayalı öğrenme yaklaşımı ve günlük tutma stratejileri kullanılmıştır. Bu amaçla ders planları, çalışma yaprakları, yansıtıcı günlükler ve deneysel uygulamaya ilişkin yönergeler hazırlanmıştır. Deneysel işlemin başında deney grubundaki öğretmen ve öğrencilere süreç hakkında bilgi verilmiştir. Deneysel çalışma beş hafta sürmüştür.Çalışmanın sonucunda deney grubundaki yansıtıcı düşünme becerileri geliştirilen öğrencilerin kontrol grubuna göre akademik başarı testinden aldıkları puanlar arasında anlamlı bir fark çıkmıştır. Özellikle belirtilmemesine rağmen deney grubu öğrencilerinin kitap okuma sayıları artmıştır. Araştırma sonucunda yansıtıcı düşünme becerilerinin eğitimin her kademesinde uygulanması, eğitim programlarında yansıtıcı düşünme becerilerine önem verilmesi gibi öneriler getirilmiştir.Anahtar Kelimeler: Yansıtıcı Düşünme, Türkçe Dersi, Günlük Tutma, Akademik Başarı

In this resarch , it is aimed to explain how skills devoloping reflective thinking affect academic success at turkish lesson of fifth class students in primary school. To determine work group of the resarch two class which are very similar to one another in terms of academic success and personel quality out of six class in Haci İbrahim IŞIK Primary School in Malatya was selected . Accidentally, out of these classes, 5/A (in which there are 29 students) was determined as experiement group and 5/ B (in which there are 29 students) was determined as control group. The resarch is planned according to model with first ?last test control groups in experimental desing. After and before experimental process, prepared personel information form and academic success test were applied.In order to improve students? thinking skills, strategies of learning approach depending on coorpretion and writing were used. For this purpose, lesson plans, study(work) papers, reflective dailies and instrutiction about experimental application were prepared. At the begining of experimental process, information about process was given to students and teachers in experiment group. Experimental study continued for five weeks.As a result of study, between students in experiment group reflective thinking skils of whom had been improved and students in control group, important difference came into being between points taken at academic success test. Especially, in spite of not having made clear, numbers of reading books of students in experimental group were increased. As a result of resarch,like applying reflactive thinking skils in every stage of education, and giving considerable important to reflective thinking skills in educating programs, suggestions were proposed.Key Words: Reflective Thinking, Turkish Lesson, Writing Daily, Academic Success
Effect on student? success of activities improving reflective thinking in Turkish lesson of fifth class in primary school
Keywords: Eğitim ve Öğretim