Parazitoloji’de DNA Aşı Çalışmaları - Ahmed, Selçuk Muhammed; Çelik, Figen; Simsek, Sami (My University, 2022)
Paraziter hastalıklar, dünya çapında insan ve hayvan sağlığında çok önemli bir yer işgal \retmektedir. Paraziter enfeksiyonların kontrolü ve önlenmesinde parazit yükünün azaltılması çok \rönemli bir hedeftir ancak tek başına uygulanamaz. Bu nedenle, sadece parazit yükünü değil aynı \rzamanda parazit bulaşma riskini de azaltmak için çevresel ve ekolojik değişikliklerin uygulanması \rgerekmektedir. Aşılar en etkili, güvenilir ve sürdürülebilir yöntemlerdir ve bu açıdan paraziter \rhastalıkları kontrol etmek için alternatif çözümler olarak da düşünülmektedir. Bu amaçla \rfarmakolojik ilaçlar ve pestisitlerin kullanımına olan bağımlılığı da azaltmada faydalıdırlar. DNA \raşılaması, immünolojik bir yanıt üretmek için genetik olarak tasarlanmış olan DNA'yı kullanan yeni \rbir teknolojik metoddur. Bu amaca ulaşmak için önemli bir strateji, üzerlerinde kodlanmış \rantijenlere sahip DNA plazmidlerini kullanmaktır. Bu antijen kodlayan DNA plazmidi, parazitlere, \rbakterilere ve hastalık üreten virüslere karşı humoral ve hücresel bağışıklık tepkisini indükleyebilir \rniteliktedir. DNA aşıları, günümüzde gelişmekte olan bir subunit aşı türüdür. Bu derlemede, DNA \raşılarının üretim ve etki mekanizmaları hakkında detaylı bilgiler verilmiş, paraziter hastalıklara karşı \ryapılan DNA aşı çalışmaları hakkında bilgiler sunulmuştur.\r
Keywords: Biyoloji; Mikrobiyoloji; Parazitoloji