Kaynak Akımı Değişiminin Karbür ve Boro-karbür İçerenKaplamalara Etkisi - Kaptanoglu, Mustafa (My University, 2020)
Bu çalışmada, tozaltı kaynak tekniği kullanılarak elde edilen sert dolgu kaplamalara, kaynak akımının etkisi araştırılmıştır. Bukapsamda, 400, 450, 500 ve 550 A kaynak akımları kullanılarak kaynak testleri gerçekleştirilmiştir. Kaynak testlerinde, SAE 1020çeliği, ferrokrom ve ferrobor tozlarını içeren seramik esaslı kaynak tozları ve S1 kaynak telinden (elektrot) yararlanılmıştır. Kaynaktestleri neticesinde mikroyapı, kimyasal kompozisyon, sertlik ve aşınma gibi parametrelerde karakterizasyon işlemleri yapılmıştır.Karakterizasyon işlemleri neticesinde, genel olarak kaynak akımının artmasıyla kaplama mikroyapılarında yer alan karbür ve boro karbür faz yoğunluğunun arttığı ve kaplamalara gecen krom, karbon ve bor miktarının arttığı tespit edilmiştir. 500 A dışındaki akımdeğerlerinde, kaynak dikişlerinin homojenliklerinin azaldığı tespit edilmiştir. Benzer şekilde; 400 A’den 500 A’e kaynak akımınınartması ile sertlik değerlerinin arttığı ve aşınma kayıplarının azaldığı tespit edilmiştir. Ancak; 550 A akım değerlerinde, kaplamamikroyapısında yer alan tanelerin kabalaşması nedeniyle kısmi olarak kaplamanın sertlik ve aşınma direncinin düştüğü tespitedilmiştir. En yüksek sertlik değeri 61 HRC ile 500 A’de gerçekleştirilen kaynak akımı ile elde edilen kaplamada elde edilirken, endüşük sertlik değeri ise, 44 HRC ile 400 A’de gerçekleştirilen kaynak akımı ile elde edilen kaplamada elde edilmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Mühendislik; Kimya; Malzeme Bilimleri; Seramik