Farmasotik preparatlardaki furosemid düzeylerinin belirlenmesi - Pirinçci, İbrahim; Karahan, İzzet; Servi, Kadir; Kara, Haki (My University, 1998)
Güçlü diüretiklerden olan furosemid bir ortoklorosülfonamid türevidir. Bazı ilaç firmaları tarafından piyasaya sü¬rülen bu bileşik ödem tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılır. Bu araştırma, furosemidin ticari preparatlarda bildirilen miktarlarda olup, olmadığını belirlemek amacıyla yapıldı. Furosemid preparatları spektrofotometrik metotla analiz edil¬di. Absorbanslar 630 nm'de ölçüldü. Tablet ve solüsyonlarda ortalama furosemid düzeyleri sırasıyla, 39.96±1.89 ve 18.62+0.64 mg olarak belirlendi.
Keywords: Ilaçların etkileri; spektrofotometri; idrar söktürücü; farmasötik ürünler; ödem; furosemid