TATLI SU KEFALİNİN DIŞ MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE OVARYUMLARININ HİSTOLOJİK YAPISININ ARAŞTIRILMASI - URAL, MESUDE (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi TATLI SU KEFALI ' NİN ( Leuciscus cephalus L.) DIŞ MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE OVARYUMLARININ HİSTOLOJİK YAPISININ ARAŞTIRILMASI Mesut URAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 40 Bu çalışmada 135 adet dişi Tatlı Su Kefali ' nin ( Leuciscus cephalus I,.) dış morfolojik özellikleri, ovaryumlarının makroskobik ve mikroskobik yapısı incelenmiştir. Kasım-1995, Kasım-1996 tarihleri arasında Keban Baraj Gölünden yakalanan Tatlı Su Kefallerinin morfometrik ölçümleri alındıktan sonra dişi balıkların ovaryumları çıkartıldı. Ovaryumlarında morfometrik ölçümleri alındı ve % 10 Nötral Formalin, Bouin' s ve Tamponlu Formalin solüsyonları içinde tesbit edildi. En iyi sonuçlar Bouin' s ve Tamponlu Formalin solüsyonlarından alındı. Tesbit edilen doku parçalarından parafin bloklar hazırlandı ve mikrotomda 5-7 mikronluk kesitler alınarak rutin incelemeler için Masson' un üçlü boyaması, P.A.S. boyası, Heamotoxylen -eozin boyamaları uygulandı. Balıkların, yaşlarının tesbiti için pul, otolit, operkulum ve vertebralarından yararlanıldı. Bu balıkların yumurtalarının süratli gelişiminin Şubat ayında başladığı (450 mikrometre) ve Ağustos ayında (650 mikrometre) sona erdiği gözlemlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Tatlı su kefali, Morfoloji, Histoloji,Ovaryum,Keban Baraj gölü.
A Study on external morphology and ovarium histological of fresh water chubs
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products