Elazığ kenti atıksu arıtma tesisinin koliform bakteri giderme veriminin araştırılması - Tunç, M. Sara; Ünlü, Ayhan (My University, 2005)
Bu çalışmada Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nin deşarj standartları içinde bulunmayan ve halk sağlığı için önemli olan mikrobiyal kirlilik ölçülmüştür. Bu amaçla Elazığ Kenti Atıksu Arıtma Tesisi'nden alman atıksu örneklerinin bakteriyolojik analizleri yapılarak tesisin ve ön çökeltme havuzunun koliform bakteri giderme verimi, tesis çıkış suyu ve alıcı ortam olan Kehli Deresi'nin mikrobiyolojik kalitesi araştırılmıştır. Ön çökeltme havuzunda toplam koliformun %43.33 - 91.87 ve fekal koliformun %44.44 verimle giderildiği ve arıtma tesisinde toplam koliformun %72.0 - 99.5 ve fekal koliformun %98.13 - 99.88 verimle giderildiği tespit edilmiştir. Ancak alıcı ortama verilen arıtma tesisi çıkış suyunda mikrobiyolojik kirlenmenin yüksek olduğu görülmüştür. Kehli Deresi deşarj öncesinde fekal koliform 1.3x$10^3$- 7x$l0^4$ EMS/100 mi iken deşarjdan sonra 1.3x$l0^6$- 9x$l0^6$ EMS/100 ml seviyesine yükselmiştir.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Çevre Mühendisliği