YENİ BİR HAVALI GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜ YARDIMIYLA DİYARBAKIR YÖRESİ KARPUZ ÇEKİRDEKLERİNİN KURUTULMASI - FİDAN, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi YENİ BİR HAVALI GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜ YARDIMIYLA DİYARBAKIR YÖRESİ KARPUZ ÇEKİRDEKLERİNİN KURUTULMASI Fatih Fffi AN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Ânabilim Dalı 2004, Sayfa : 44 Havalı güneş kollektörlerinin bilhassa kurutma endüstrisinde çok önemli bir kullanım sahası vardır. Bu yöntemle, kurutulan tarımsal ve sanayi ürünleri klasik kurutma yöntemlerinin mahsurlarım ortadan kaldırarak modern kurutma teknikleriyle hijyenik şartları saklamaktadır. Bu çalışmada; yeni bir havalı kollektör tasarlanarak, Diyarbakır iklim şartlarında, karpuz çekirdeğinin kurutulması araştırılmıştır. Çalışma iki aşamada ele alınmıştır; ilk olarak, tasarlanan güneş kollektörü için deneyler yapılmış ve kollektör verimi elde edilmiştir. İkinci olarak, Diyarbakır karpuz çekirdeği kurutma deneyleri yapılmıştır. Tez altı bölümden oluşmaktadır. İlk olarak, kurutmanın önemi ve kurutucu çeşitlerine, daha sonra sırasıyla kurutucu havanın özellikleri, teorisi, temelleri ve giriş, deney düzeneği, deneylerin yapılışı, bulgular ve irdeleme ve sonuçlar olarak verilmiştir. Çalışmanın sonunda elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Tasarlanan kollektörün içerisindeki elek plakanın konumuna ve kütlesel debiye bağlı olarak kollektör verimi değişmektedir. Kütlesel debinin değişimi kuruma süresini önemli oranda etkilemiştir. Anahatar Kelimeler : Havalı kollektör, kurutma, karpuz çekirdeği VII
Drying of watermelon seeds with a new solar air collector in Diyarbakır
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering