YUGOSLAVYA FEDERAL CUMHURİYETİ, KOSOVA VE METOHİYA ÖZERK BÖLGESİNDE TÜRKÇE EĞİTİM-ÖĞRETİM VE KÜLTÜREL MESELELER (1951-2001) - ŞAHİN, SAİT (Fırat Üniveristesi, 2003)
Kosova, uzun yıllardan beri Balkanların kanayan yarası durumundadır. Tespitlerimize göre, Yugoslavya içinde bulunan ve Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak adlandırılan bölgede bugün hala yaklaşık 15-20.000 insan kendisini Türk saymakta ve gelenek ve göreneklerini korumaya çalışmaktadır. Osmanlı İmparatorluğumun bölgeden 1912' den itibaren ayrılmasıyla Kosova Türkleri, gerek göçe zorlamalarla, gerekse Türkçe eğitim ve öğrenim haklarının ellerinden alınmasıyla, asimile edilmeye çalışılmışlardır. 1951 'den itibaren Türkçe eğitim ve öğrenim haklarını kazanan Kosova Türkleri 52 yıldan beri eğitim ve öğrenim alanlarında çok mesafeler almışlardır. Kosova' da 1912 yılından beri devam eden bir göç ve asimilasyon hareketi vardır. Türklerin nüfusu yaklaşık 30 yıldır hep aynı ve belki de azalmaktadır. Kosova'da inşa edilen Osmanlı mimari eserinin sayısı tam olarak bilinmemektedir. Bu eserlerin çoğu bugüne kadar korunamamış, eski dönem Yugoslav politikaları uygulanarak yok olmuştur. Raif VIRMİÇA'nın araştırmalarında tespit edilen duruma göre, Kosova' da 16 yerleşim yerinde 357 Osmanlı eseri tespit edilmiştir. Bu eserlerden bugün sadece 208' i mevcut olurken, 149'u yıkılmış ve yokolmuştur. Kosova Savaşı sonrasında pek çok caminin, birtakım Arap sivil toplum örgütleri tarafından, Türk izlerini Kosova'dan silmek amacıyla ve onarma bahanesiyle yıkıldığı bizzat tarafımızdan müşahede edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Yugoslavya, Kosova, Metohiya, Eğitim-Öğretim, Etnik Yapı, Türk Azınlığı.
Turkish education and training and cultural issiues in Kosava and the Metohia autonomous region in the Federal Repuclic of Yugoslavia (1951-2001)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History