Okul Sporlarına Katılan Öğrencilerin Takım Sargınlığı Düzeylerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi - Arslan, Ayşegül; Aktağ, Işıl (Marmara Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma ortaöğretim kurumlarında okul spor organizasyonlarına katılan öğrencilerin takım sargınlığı düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Düzce ilinde bulunan ortaöğretim kurumlarından okul spor organizasyonlarına katılan; futbol, voleybol, basketbol ve salon futbolu branşlarında yarışan 131 kız 185 erkek toplamda 316 öğrenci katılmıştır. Araştırmada “Genç Sporcu Takım Sargınlığı Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerinin analizinde betimsel istatistikler, T-testi, tek yönlü ANOVA ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre öğrencilerin takım sargınlığı düzeyleri yüksektir. Öğrencilerin görev sargınlığı alt boyutunda cinsiyete göre fark görülmezken sosyal sargınlık alt boyutunda erkek öğrencilerin lehine anlamlı fark tespit edilmiştir. Öğrencilerin takım sargınlığı düzeylerinde branş ve takımda bulunma süresi değişkenlerine göre anlamlı fark tespit edilmiştir. Ayrıca takım başarısı ile sargınlık arasında negatif ilişki tespit edilmiştir. Yapılan çalışmanın sadece futbol, voleybol, basketbol ve salon futbolu branşındaki öğrenciler ile gerçekleştirildiği göz önüne alındığında farklı branşlar ve yaş gruplarında gerçekleştirilecek çalışmaların araştırmamızı destekleyecek noktalarda faydalı olacağı düşünülmektedir.

This study examines the cohesion levels of team players who participated in high school sports. This research has been done with 131 female and 185 male students (a total of 316 students) who participated in high school sports organizations in Duzce. Their branches were football, volleyball, basketball, and indoor football. “Youth Sport Environment Questionnaire” is used as a resource in making this research. Descriptive statistics, T-test, one-way ANOVA, and correlation analysis were used to analyze the research data. According to the findings obtained in the study, students have high levels of team cohesion. There were significant differences in social subscales of team cohesion in terms of the gender of students. A significant difference was found in the team cohesiveness levels of the students according to the sports branch and the tenure of being in the team. In addition, a negative relationship was found between team success and group cohesion. Considering that this study was conducted only with students in football, volleyball, basketball, and indoor soccer, it is thought that similar studies in different branches and age groups will be helpful to support our research.
Assestment of Team Cohesion Levels of Students Participating in School Sports by Numerous Variables
Keywords: Sports Science and Exercise (Other); Egzersiz ve Spor Bilimleri (Diğer)