ÖĞÜTÜLMÜŞ ARAÇ LASTİĞİNİN BİTÜM VE BİTÜMLÜ SICAK KARIŞIMLARIN DÜŞÜK SICAKLIK VE ELASTİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ - GEÇKİL, ALAADDİN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada öğütülmüş atık araç lastiği ile modifiye edilen bitüm ve bitümlü karışımların performansı stiren-butadien-stiren (SBS) modifiyeli bitüm ve bitümlü karışımların performansı ile karşılarştırılmıştır. Modifiye bitüm ve karışımlar, dinamik kesme reometresi (DSR), kiriş eğilme deneyi (BBR) gibi reolojik testler ve indrekt çekme rijitlik modülü , yorulma ,yarım daire eğilme ve tokluk indeksi gibi sıcak karışım performans testleri ile değerlendirilmiştir. Deneysel çalışmalar, SBS modifikasyonu ile elde edilen performansa ulaşmak için atık araç lastiğinin SBS oranında iki kat daha fazla kullanılması gerektiğini göstermiştir. Yüksek oranda öğütülmüş araç lastiği modifikasyonu geri dönen şekil değiştirmeler açısından SBS modifikasyonuna göre daha elastik davranış sergilemiştir. Çatlak başlangıcına karşı direnç öğütülmüş araç lastiği modifiyeli karışımlarda katkı oranını artması ile artarken çatlak ilerleyişine karşı direnç yorulma ve yarım daire eğilme deneylerine göre aşırı derecede azalmaktadır.Anahtar kelimeler: Öğütülmüş Araç Lastiği , Stiren-Butadien-Stiren, Reolijik Özellikler, Performans Testleri, Çatlak İlerleyişi

In this study, performances of bitumen and asphalt mixtures modified by crumbrubber were compared to those modified by styrene-butadiene-styrene (SBS). The resultant mixtures were evaluated for their rheological and mechanical performances by different experimental techniques, such as rheological bitumen tests i.e., dynamic shear rheometer (DSR), bending beam rheometer (BBR), and hot mixture performance tests i.e., indirect tensile stiffness modulus, fatigue, semi-circular bending and toughness index. The experimental studies show that it is necessary to use two times more crumb rubber than SBS in order to reach the same performance attained by SBS. Crumb-rubber modification at high additive content exhibits higher elastic response, i.e., recoverable strain, than SBS modified mixture does. While the resistance to crack initiation of crumb-rubber modified mixtures increases with the increasing additive content, the resistance to the crack propagation decreases dramatically according to fatigue and semi-circular bending tests.Keywords: Crumb rubber, Styrene-butadiene-styrene, Rheological Properties, Performance Tests, Crack Propagation
The effects of crumb waste tires on low temperature and elastic properties of bitumen and bituminous hot mixtures
Keywords: İnşaat Mühendisliği