GONARTROZLU HASTALARDA B12 VİTAMİN EKSİKLİĞİNİN RADYOLOJİK EVRELEME VE FONKSİYONEL DURUM ÜZERİNE ETKİSİ - AKKUŞ, İLKNUR (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmanın amacı B12 Vitamini eksikliğinin gonartrozu olan hastalardaki fonksiyonel durum ve radyolojik evre üzerine olan etkisini değerlendirmektir. Amerikan Romatoloji Cemiyeti'nin diz osteoartriti tanı kriterlerini karşılayan 63 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların diz radyografileri çekildi ve Kellgren ve Lawrence'ın radyolojik evreleme skalasına göre değerlendirildi. Hastaların ağrı, fonksiyon ve yaşam kalitesi sorgulamaları için vizüel analog skala (VAS), The Western Ontario and Mcmaster Universities Osteoarthritis İndeks (WOMAC), Lequesne Diz Osteoartrit İndeksi, Nottingham Health Profile (NHP) kullanıldı. Nöropatik ağrı durumu Leeds nöropatik semptom ve bulgu değerlendirme skala (LANSS) ile değerlendirildi. Hastaların bilişsel fonksiyonları Mini mental durum muayenesi (MMDM) ile değerlendirildi. Hastaların duygu durumlarını değerlendirmek için Hastane anksiyete ve depresyon (HAD) ölçeği kullanıldı. Hastaların rutin kontrolleri için bakılmış olan tam kan sayımı, eritrosit sedimentasyon değerleri, serum CRP, ALT, AST, ALP, üre, kreatinin, indirek bilurubin, B12 vitamini, RF seviyeleri kaydedildi. Hastalarda eklem hareket açıklığı, alt ekstremite manuel kas gücü, yüzeyel ve derin duyu muayenesi, refleks muayenesi, dengeyi değerlendirmek için romberg testi ve tandem yürüyüşü, koordinasyonu değerlendirme için parmak burun testi, topuk diz testi, disdiadokinezi, rebound testi muayeneleri yapıldı. Hastalarda vizüel olarak yürüme paterni değerlendirilmesi yapıldı. Altmış üç osteoartrit (OA)'li hastanın 31'inde (%49,2) B12 vitamini eksikliği tespit edildi, 32'sinde (%50,8) ise B12 vitamini seviyesi normal sınırlardaydı. Tüm hastalar B12 vitamin eksikliği olan ve B12 vitamin eksikliği olmayan olarak sınıflandırıldı. İki grup arasında ağrı, fonksiyon ve yaşam kalitesi sorgulamalarında, LANSS VE MMDM testlerinde anlamlı farklılık gözlenmedi (p>0,05). B12 vitamin eksikliği olan grupta HAD-anksiyete skoru anlamlı derecede yüksekti (P<0,05). B12 vitamin eksikliği olan grupta pozitif romberg testi oranı anlamlı derecede yüksek bulundu.(p<0,05). B12 vitamin eksikliği olan grupta anemi bulguları anlamlı derecede yüksekti (p<0,05). Sonuç olarak vitamin B12 eksikliğinin diz osteoartriti olan hastalarda görülen ağrı, fonksiyonel bozukluk ve radyolojik evreleme üzerinde etkili olmadığı görülmüştür ancak çalışma grubumuzun küçük olması nedeniyle daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, Diz, Ağrı, B12 vitamini eksikliği
Effect of vitamin b12 deficiency on radiological staging and functional status in patients with gonartrosis
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon