TIBBİ VE EKONOMİK DEĞERİ OLAN BAZI BİTKİLERİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİ, ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİ, AROMA MADDELERİ VE MİNERAL İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ - TÜRKOĞLU, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de halk arasında birçok bitki, sağlık problemlerini önlemek, tedavi etmek, ve daha kaliteli bir yaşam sürmek amacıyla eskiden beri kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Hypericum scabroides, Verbascum diversifolium ve Alcea calverti türlerinin çiçek ve yapraklarının antioksidan, antimikrobiyal, aromatik madde analizi, toplam fenolik madde bileşimi ve ağır metal analizi araştırılmıştır. Bu çalışmada bitkilerin antioksidan aktivitelerini belirlemek için metal şelatlama aktivitesi, serbest radikal (DPPH) giderme aktivitesi, indirgeme kuvveti tayini gibi spektrofotometrik yöntemler kullanılmıştır. Antimikrobial aktiviteler ise mikrodilüsyon broth yöntemi ile belirlenmiştir. Aromatik madde analizi GC-MS cihazı ile, ağır metal analizi ise ICP-OES cihazı ile belirlenmiştir. Söz konusu bitkilerin sonuçlarına göre, bitkilerin iyi derecede antioksidan kapasiteye sahip oluğu, içerdiği toplam fenolik madde bileşimlerinin ise iyi miktarda olduğu tespit edilmiştir. Bitki ekstrelerinin antimikrobiyal aktivite sonuçlarıda farklı organizmalara karşı mikroorganizmaların gelişimini önlemede iyi derecede aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Bitkilerin ağır metal içerikleri ise bir biyoakümülatör olabileceğinin göstergesi olduğunu düşündürmektedir. Bitkilerin analiz sonuçları, gerek gıda gerekse gıda dışı endüstrilerde, önemli bir kaynak olarak kullanım potansiyeline sahip olabileceğini açık bir şekilde ortaya koymuştur. Anahtar Kelimeler: Hypericum scabroides, Verbascum diversifolium, Alcea calverti, DPPH, Fenolik madde, Biyoakümülatör.

As in the rest of the world, in our country, many plants have been used for the purpose of preventing and treating health problems and to lead a higher quality life. For this reason, biological and chemical analyzes of the plants used for medical purposes have accelerated. In this study, antioxidant, antimicrobial, aromatic substance analysis, total phenolic compound composition and heavy metal analysis of flowers and leaves of Hypericum scabroides (HS), Verbascum diversifolium (VD) and Alcea calvertii (AC) species were investigated. In this study, to determine the antioxidant activity of plants, metal chelating activity, free radical (DPPH•) scavenging activity, reducing power analysis such as spectrophotometric methods were used. The antimicrobial activities were determined by microdilution broth method. Aromatic matter analysis was determined by GC-MS device and heavy metal analysis by ICP-OES device. According to the results of these plants, it has been determined that the plants have good antioxidant capacity due to their high total phenolic compounds. The antimicrobial activity results of plant extracts showed good activity in preventing the development of microorganisms against different organisms. The heavy metal contents of plants suggest that it can be a bioaccumulator. The results of the analysis of plants clearly show that they can have the potential to be used as an important resource in both food and non-food industries. Key Words: Hypericum scabroides, Verbascum diversifolium, Alcea calvertii, Antioxidant, Antimicrobial, Heavy metal, Essential oil.
Antimicrobial activities, antioxidant activities, determination of aroma substances and mineral content of some medicinal and economic value plants
Keywords: Biyoteknoloji