Elazığ’da Üretilen İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeylerinin HPLC ile Araştırılması - Baygeldi, Yavuz; Tanyıldız, Sadettin (My University, 2018)
Bu çalışmada; Elazığ merkez ve merkeze bağlı köylerden temin edilen sığır süt numunelerinde,insan sağlığı açısından güçlü toksik etkiye sahip Aflatoksin M1 (AFM1) düzeylerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Elazığ’da faaliyet gösteren 30 süt üretim işletmesinden elde edilen toplam 60 adetsüt numunesi, tek kullanımlık temiz kaplarda ve soğuk zincirde taşınmak suretiyle, Elazığ İl GıdaKontrol Laboratuvarına getirilerek burada High Performance Liquid Chromatography (HPLC)aracılığıyla, AFM1 düzeyi yönünden analiz edilmiştir. Yapılan analiz neticesinde 60 adet çiğ sütnumunesinin 16’sının (%27) AFM1 içermediği, 36’sının (%60) yasal sınırlar içinde AFM1 içerdiği vegeri kalan 8’inin (%13) ise yasal sınırların üstünde AFM1 içerdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak,çiftliklerde veya küçük aile işletmelerinde üretilen sütlerin tüketime sunulmadan önce kontrollerinindüzenli olarak yapılarak içerdikleri AFM1 başta olmak üzere tüm mikotoksin içeriklerininbelirlenmesi toplum sağlığı acısından hayati önem taşımaktadır.
Keywords: Veterinerlik