HALİT ZİYA UŞAKLIGİL'İN ROMANLARINDA ANNE-MEKAN ALGISI - ŞEN, SERDAR (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmamızda Halit Ziya Uşaklıgil'in romanlarında anne ve mekan algısını açımlamaya çalıştık. Çözümleme aşamasını ise anne ve mekan başlıkları olmak üzere iki ana bölümde inceledik.Çalışmamızı oluştururken esas amacımız fiziksel mekanlar değil, dişileşen/anneleşen mekanların psikolojik ve sosyolojik süreçleri şekillendirmedeki rolünün bireysel boyutuyla değerlendirilmesidir. İmge olarak annenin/kadının ilkel imgeden modern imgeye geçiş süreci, değişimin boyutları ve bunu algılama süreçleridir. Bu süreçler Halit Ziya Uşaklıgil'in yayımlanmış sekiz romanı esas alınarak sunulmuştur.

İn this study, we tried to examine perception of the space and mother in the Halit Ziya Uşaklıgil?s novels. However, we also examined the analysis stage in two main parts as space and mother.Our main purpose in this study is not the physical spaces, it is to evaluate individually the role of spaces that becoming feminen in shaping the psychological and sociological processes. As a image, process of the mother/woman?s passing from primitive image to modern image, is dimension of the change and perception processes.Based on the Halid Ziya Uşaklıgil?s eight published novels, these processes were presented.
Perception of space and mother in Halit Ziya Uşakligil's novels
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı