TÜRKİYE'DE DİLLER - YÜKSEL, BERNA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Türkiye, çeşitli dönemlerde Türklerin hâkimiyet kurdukları coğrafya ve ülkelere verilen bir addır. Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti devletinin adıdır. Türkiye'de çeşitli etnik gruplar ve diller mevcuttur. Bu diller ve etnik gruplarla ilgili bir çok araştırmada değişik sayıda etnik grup tespit edilmiştir. Bu araştırmada etnik grup tespiti için esas alınan ölçütler ?soy, dil ve inanç? üçlüsü olmuştur. Buna göre Türkiye'de tespit edilen belli başlı etnik gruplar şunlardır: Araplar, Arnavutlar, Boşnaklar, Ermeniler, Çerkezler, Gürcüler, Hemşinliler, Kürtler, Lazlar, Pomaklar, Romanlar, Süryaniler, Yahudiler, Zazalar. Türkler bir etnik grup değil, siyasi ve hukuki boyutu da olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ortak kimliği olarak değerlendirilmiştir.Türkiye'de yaşayan dilleri, resmi dil/devlet dili, yerel diller ve azınlık dilleri biçiminde sınıflandırmak mümkündür. Bu diller dışında, bir de Türkiye'de yaşayan değişik milletlere mensup insanların ana dilleri vardır. Ancak bu diller ?misafir dil? konumundadır. Türkçe ile birlikte Türkiye'de ana dil olarak konuşulan belli başlı diller şunlardır. Türkçe, Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Ermenice, Çerkezce, Gürcüce, Hemşince, Kürtçe, Lazca, Pomakça, Romanca, Rumca, Süryanice, Yahudice, Zazaca. 1965 yılı genel nüfus sayımı verilerine göre Türkiye'de yaşayan insanların %90'ının ana dil Türkçe'dir. Bu çalışmada Türkiye'deki bütün dillerin konuşulma oranları ve haritaları verilmiştir.Anahtar Kelimeler: Türkiye, etnisite, etnik grup, Türkiye'de etnik gruplar, dil, diller, Türkiye'de diller, 1965 Genel Nüfus Sayımı, dil haritaları.

Turkey has been the geography and the countries where The Turkish people have ruled dominantly today. It is the name of the Turkish Republic State. There are various ethnic groups and languages in Turkey but due to the different definitions of the concept of ?ethnicity? there have found many different ethnic groups and languages as a result of each research. The basic measures for the determination of the ethnic groups has been ?descendants language and belief? in that research. According to this information the main ethnic groups determined in Turkey are Arabics, Albanians, Bosnians, Armenians, Çerkezes, Gürcüs, Hamshenis, Curdishes, Lazs, Pomaks, Romans, Rums, Assyrlans, Jewishes and Zazas. The Turkish has been defined? not as a kind of ethnic group but as the citizens of the Turkish Republic which has a political and legal dimensions.It is possible to define the living languages in Turkey as the legal language/state language local languages and the minority languages Apart from these languages there are the monter-tongues of the people belonging to different nationalities living in Turkey.However these languages have been accepted as the ?guest language? The most spoken mother-tongues together with Turkish are as the following; Turkish, Arabic, Albanish, Bosnian, Armenian, Circassian, Georgian, Hamshenian, Kurdish, Lazuri, Pomak language, Romany, Zazaish, Greek, Syriac, Ladino to the result of the 1965 General Census datum the mother-tongue of the %90 people living in Turkey is Turkish. The rate and the maps of the all languages spoken in Turkey have been demonstrated in this study.Key Words: Turkey, ethnicity, ethnic group, the ethnic groups in Turkey, Language, Languages, Languages In Turkey, The General Census of 1965, language maps.
Languages in Turkey
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı