KRONİK EGZERSİZ UYGULANAN RATLARDA KROM PİKOLİNATIN KARACİĞER METABOLİZMASI ÜZERİNE ETKİSİ - ŞENBAKAR, KUBİLAY (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada, kronik egzersiz uygulanan ratlarda, krom pikolinatın (CrPik) serum glukoz, AST, ALT ve bilirubin seviyeleri ile karaciğer glikojen, laktat, glukoz-6-fosfat dehidrojenaz, IRS-1, PPAR-? ve SIRT-1 ekspresyon düzeyleri üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırma materyalini, 28 erkek Wistar albino rat (8 haftalık) oluşturdu ve ratlar dört gruba ayrıldı: 1) Kontrol, 2) Krom Pikolinat, 3) Kronik Egzersiz, 4)Kronik Egzersiz+Krom pikolinat. Ratlar, 6 hafta boyunca 400 ?g elemental Cr/kg diyet ile beslendirilmiştir. Ratlara, 6 hafta boyunca haftada 5 gün günde 30 dakikadan oluşan koşu bandı egzersiz programı yaptırılmıştır. Veriler, gruplar arasındaki farklılıkları ortaya koymak için SAS paket programında bulunan PROC GLM prosedür'ü kullanılarak analiz edildi. P <0.05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Kronik egzersiz uygulanan ve krom pikolinat verilen ratlarda, serum glukoz ve karaciğer glikojen düzeylerinin düştüğü tespit edildi (P<0.05). Ancak, serum alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST) ve bilurubin düzeyleri üzerine etkilerinin olmadığı belirlendi (P>0.05), Karaciğer laktat düzeyleri kronik egzersizde artarken, krom pikolinat takviyesiyle düştü (P<0.05). Kronik egzersiz ve krom pikolinat verilen ratlarda karaciğer G6PD, IRS-1, PPAR-? ve SIRT-1 düzeylerinde artış görüldü (P<0.05). Bu proteinlerin en yüksek düzeyleri, kronik egzersiz ve krom pikolinatın birlikte uygulandığı grupta tespit edildi. Sonuç olarak, kronik egzersiz ve krom pikolinat sinerjik bir etki göstererek G6PD, IRS-1, PPAR-? ve SIRT-1 karaciğer ekspresyon düzeylerini artırabilmektedir. Bu da karaciğer metabolizması üzerine olumlu etkilerle ilişkilendirilebilir. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Krom Pikolinat, SIRT-1, Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz, Glukokinaz

In this study, the effects of chromium picolinate (CrPik) on serum glucose, AST, ALT and bilirubin levels and liver tissue glycogen, lactate, glucose-6-phosphate dehydrogenase, IRS-1, PPAR-? and SIRT-1 levels in rats have been investigated. Twenty-eight male Wistar albino rats (8 weeks old) were divided into four groups: 1)Control, 2)Chromium Picolinate, 3) Chronic exercise, 4) Chronic exercise+Chromium picolinate. These rats were fed with 400 ?g elemental Cr/kg diet for 6 weeks. Rats were subjected to treadmill exercises for 6 weeks, for durations of 30 mins/day and 5 days/week. Data were analyzed by using the PROC GLM procedure in the SAS packet program to reveal differences between the groups. Statistical significance was accepted as P<0.05.It was observed that serum glucose and liver glycogen levels were decreased in rats who were subjected to these chronic exercise routine and fed with chromium picolinate (P<0.05). However, it was also found out that there was no effect on serum aspartate transaminase (AST), alanine transaminase (ALT) and bilurubin levels (P>0.05). While liver lactate levels increased with chronic exercise, it has been decreased with chromium picolinate supplementation. Elevated liver G6PD, IRS-1, PPAR-? and SIRT-1 expression levels were observed in rats subjected to chronic exercise and chromium picolinate (P<0.05). The highest expression levels were observed in the group in which chronic exercise and chromium picolinate were applied together. In conclusion, chronic exercise and chromium picolinate can have a synergistic effect and increase G6PD, IRS-1, PPAR-? and SIRT-1 liver expression levels. And this may be associated with positive effects on liver metabolism. Keywords: Exercise, Chromium Picolinate, Glucose-6-phosphate dehydrogenase, Glucokinase.
The effects of chromium picolinate on liver metabolismin chronic exercise induced rats
Keywords: Spor