IMPACT OF FISH MEAL REPLACEMENT WITH FULL- FAT SOYA ON THE MUSCLE AND LIVER FATTY ACID COMPOSITION IN RAINBOW TROUT - Harlıoğlu, Ayşe Gül; Güvenç, Mehmet (My University, 2013)
Bu çalışmada gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nda balık unu ve balık yağının bir kısmı yerine tam yağlı soya kullanımının et ve karaciğer üzerinde yağ asitleri kompozisyonuna etkileri belirlendi. Bulgular, gökkuşağı alabalığının et ve karaciğerindeki yağ asitleri kompozisyonun diyetle etkilendiğini ve diyet ile yağ asitleri konsantrasyonları arasında doğrusal bir ilişkinin olduğunu gösterdi. Balık unu ve balık yağı ile beslenen balıklarda karaciğerde bulunan 16:0, 20:5n-3 ve n-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin tam yağlı soya ile beslenen balıklardan önemli derecede daha yüksek olduğu belirlendi. Diğer taraftan, tam yağlı soya ile beslenen balıklarda karaciğerde bulunan 18:1n-9, 18:2n-6, n-6 çoklu doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine oranının arttığı gözlendi. Bu çalışmada balık unu ve balık yağı yerine tam yağlı soya kullanımının balık etinde eikosapentaenoik asit, dokosaheksanoik asit ve n3/n-6 çoklu doymamış yağ asitleri oranının önemli düzeyde azaldığını, bu nedenle tüketicilerinin esansiyel n-3 çoklu doymamış yağ asitlerinden faydalanma düzeyini azaltacağını gösterdi.
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık