Kobi'ler: Sosyo-Ekonomik Bir Perspektif - İlhan, Süleyman (My University, 2006)
KOBİ'leri küresel ölçekte ilgi odağı kılan ana etken 1970'lerde başlayan sosyoekonomik/politik dönüşüm sürecidir. Bu sürece bağlı olarak kitlesel üretim döneminin sona ermesi, üretimin tüketim odaklı bir yörüngeye girmesi ve tüketici taleplerinin değişken bir bağlama oturması KOBI'lerin yükseliş trendinin yolunu açmıştır. KOBİ'ler esnek örgütsel yapıları itibariyle piyasalarda meydana gelen değişmelere hızlı ve kolay adapte olabilmeleri, üründe kalite, çeşitlilik, estetik, miktar, zamanında sunum vb. bakımlardan tüketici taleplerine cevap verebilmeleri gibi avantajlara sahip olmalarıyla büyük firmalardan çok daha etkili oluşumlardır. Bu oluşumlar, sosyo-ekonomik süreçte yerine getirdikleri çok yönlü işlevlerle de dikkati çekmektedirler. Ancak, KOBI'lerin Türkiye'de yeterince gelişmiş oldukları söylenemez.
Keywords: İşletme