GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ SURİYELİ ÖĞRENCİLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNDEKİ DURUMSAL GÜDÜLENMELERİ VE PSİKOLOJİK İHTİYAÇLARI - TÜFEKÇİ, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Araştırmada geçici koruma altındaki Suriyeli öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersindeki durumsal güdülenme ve psikolojik ihtiyaç düzeyleri arasındaki ilişkiler belirlenmeye çalışılmıştır. Ölçeklerden alınan veriler cinsiyet, yaş, sınıf, kaç yıldır Türkiye'de olduğu, spor yapıp yapmadığı, anna-baba eğitim düzeyi ve hane gelir değişkenlerine göre farklılaşmanın ne düzeyde olduğu da araştırılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama yöntemi çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Şanlıurfa ilinde öğrenim gören Suriyeli lise öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Durumsal Güdülenme Ölçeği ve Beden Eğitimi Dersinde Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler lisanslı SPSS 24.0 paket programı ile çözümlenmiştir. İlk olarak sosyo-demografik değişkenlere göre farklılaşmalara bakılmıştır. Normallik varsayımı analizi sonucunda "Independent sample t-testi", "Tek yönlü varyans analizi (ANOVA)" yapılmıştır. Araştırmada bağımlı değişkenlerin aralarındaki ilişkiyi bulmak için ise Korelasyon Analizi yapılmıştır. Öğrencilerin durumsal güdülenmelerinde cinsiyet, yaş, sınıf ve aile gelir durumu değişkenlerinde farklılıklar saptanmıştır. Öğrencilerin cinsiyet ve sınıf değişkeni bakımından temel psikolojik ihtiyaç düzeylerinde anlamlı düzeyde farklılık elde edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin derse karşı tatmin duygusunun yüksek olduğu, erkek öğrencilerin derse katılım isteklerinin daha yüksek seviyede olduğu belirlenmiştir. Öğrenciler beden eğitimi ve spor dersini diğer bireylerle iletişim kurma ve yakınlaşma aracı olarak görüp daha güçlü bağlar kurulmasına katkı sağladığını görülmüştür. Durumsal güdülenme ve beden eğitiminde temel psikolojik ihtiyaçlar arasında pozitif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir Dersin öğrencilerin diğer bireylerle iletişim kurup arkadaşlık bağı geliştirme, sosyal çevre edinmesini ve kendini yeterli hissetmesini sağlama da etkili olmasından bu konular üzerine araştırmalar yapılması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Geçici Koruma, Beden Eğitimi ve Spor, Durumsal Güdülenme, Psikolojik İhtiyaç

During this research, connection between situational motivation in physical education and sport lesson and psychological requirement levels of syrian students who are under temporary protection will be tried to be determined. To what extent does the difference among the survey averages taken from the scales, gender, age, class, how many years they have been in Turkey, whether they do regular sports or not, whether they play individual or team sports, parental education level, monthly household income, secondary school grade point average and current grade point average will also be investigated. This research was applied within the framework of the relational screening method. Syrian high school students studying in Şanlıurfa will form to the universe of the research. Within this research group, it is aimed to reach 700 students in total from this province. Personal Information Form, Situational Motivation Scale and Psychological Needs Scale in Physical Education Course will be used as data collection tools in the research. The information obtained from the information collection tools will be resolved with the licensed SPSS 24.0 package program. Firstly, the differences according to socio-demographic variables will be examined and "Independent sample t-test", "One-way analysis of variance (ANOVA)" will be applied to the data that meets the normality assumption, and "Mann-Whitney U Test" and "Kruskal Wallis H Test" to the data that do not. Correlation analyze will be performed to determine the connection between dependent variables in the research. At the end of this research, it will be revealed what level of situational motivation and psychological needs of the students towards the lesson, and what kind of connections are there between the students' situational motivation and psychological needs. In addition, it will be determined whether the variables of gender, age, seniority, type of educational institution, education level, marital status and place of employment cause significant differentiation in the variables of students' situational motivation and psychological needs. Key Words: Student, Temporary protection, Physical Education and Sports Lesson, Psychological Needs, Situational Motivation,
Examination of situational motivation and psychological needs of Syrian students under temporary protection in physical education and sports lesson
Keywords: Spor