TOKAT YÖRESiNDEKi SÜNNi VE ALEVi TOPLULUKLARlNDA HALK DiNDARLIGININ BiR BOYUTUNU OLUŞTURAN ZiYARET iNANÇ VE UYGULAMALARINDAKi BENZER VE FARKLILIKLAR - Keskin, Y. Mustafa (Fırat University, 2000)
Anadolu'nun en eski kültür ve uygarlık merkezlerinden birisi olan Tokat'ın Türkleşmesi ve İslamlaşmasmda, hiç şüphesiz adına daha çok, Horasan Eren/eri, Gazi-Alperenler veya Veliler dediğimiz şahıslarm rolü oldukça büyüktür. Yöre halkı, bölgeyi Türkleştirip İslarrıJaştırırken, burada bulıman ve çoğunun adı bilinmeyen mezar ve türbelerin her birisini bu ısımsiz kalıramanlara atfetmek suretiyle onlara karşı vicdanİ soruınlululdannı yerine getirmekle kalmamış, bu yeni coğrafyadaki bir takını dağlar, ağaçlar, sular ve kayalan da -daha çok İslam öncesi inançlarmdan kalan ahşkanlıklanyla- kutsayarak bölgenin her kanşma kendi dini-kültürel damgalarını vurınuşlardır. Tokat yöresinde bu şekilde oluşmuş pek çok ziyaret yeri mevcuttur.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları