ORMAN MERA İLİŞKİSİ - Bakoğlu, Adil (Fırat University, 2004)
Ormanlar dünya kara yüzeyinin yaklaşık %39’lık kısmını, ülkemizde yaklaşık %26.42’lık kısmını kaplar. Ülkemizde yaklaşık 1.6 milyon hektar orman merası mevcuttur. Dünyadaki konifer ormanları orman merası veya geçiş merası olarak sınıflandırılmaktadır. Orman ekosistemleri yapı bakımından benzer olan iki ana tip (orman üstü ve altı) şeklinde karakterize edilebilmektedir. Bu ekosistemlerde bitki ve ağaç türlerinde değişiklik olabilmektedir. Genellikle orman ekosistemlerinde alt türler sık orman ağaçların artmasıyla azalırlar. Bir çok orman ekosisteminde orman yönetiminde bir düzen sağlamada evcil hayvanların otlatılmasının kullanımı potansiyeli vardır. Ormanların birçoğu büyük ve küçük baş evcil çiftlik hayvanlar tarafından tüketilen lezzetli, yüksek kaliteli, farklı orman altı yem türlerini kapsarlar.   Hayvanlar ağaçların yenilenmesinde ağaçlara zarar vermeksizin yemleri otlayabilmektedirler ve geçiş meraları ve ormanüstü-ormanaltı meraları gelecekte orman yönetiminde daha önemli olabilecektir.