Yeşil Çatı Sistemlerinin Bina Isıtma ve Soğutma Yüküne Etkisinin Farklı Bina Formları ve Derece Gün Bölgeleri İçin Analizi - Turan, Büşra Kılıç; Gulten, Ayca (My University, 2020)
Bu çalışmada konutlarda yeşil çatı sistemlerinin bina ısıtma ve soğutma yüküne farklı derece gün bölgelerinde, üç farklıbiçimde (kare, dikdörtgen ve L formda )tasarlanan konut örnekleri için etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Isıtma yüküiçin TS 825 hesap yöntemi soğutma yükü için ise Soğutma Yükü Sıcaklık Farkı Yöntemi (CLTD) kullanılmıştır. Ayrıca yeşilçatı bileşenlerinden yetiştirme ortamı derinliği 5 ile 50 cm arasında 5’er cm olacak biçimde arttırılarak bu katmanın, ısıtma vesoğutma yükü üzerindeki etkisi incelenmiştir. Böylelikle yeşil çatı sisteminin Antalya, Diyarbakır, Elazığ, Kayseri veErzurum illerinde tasarlanan örnek konutlar üzerinde, bina ısıtma ve soğutma yüküne etkisi belirlenen değişkenlerdoğrultusunda incelenerek ortaya çıkan farklılıklar analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, yeşil çatı sisteminin bina soğutmayüküne etkisinin, bina ısıtma yüküne etkisine göre daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Yeşil çatı, bina ısıtma yükünefarklı derece gün bölgelerinde aynı oranda etki ederken, soğutma yükü üzerindeki etkisi, 1.derece gün bölgesinde, kareformlu, 50 cm yetiştirme ortamı kullanılan örnek binada en yüksek; 3. derece gün bölgesinde, L formlu, 5 cm yetiştirmeortamı kullanılan örnek binada ise en düşük derecede olmaktadır.
Keywords: Mimarlık; Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; İnşaat Mühendisliği; Çevre Mühendisliği