Atmacada (Accipiter nisus) Ağız-Yutak Boşluğunun Makroskobik Yapısı Üzerine İncelemeler - Toprak, Burhan; Balkaya, Hülya; Yılmaz, Sadık (My University, 2016)
Bu çalışma, atmacalarda ağız-yutak boşluğunun makroskobik yapısının incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmada iki adet erişkin atmaca kullanıldı. Atmaca dilinin dikdörtgen şeklinde ve alt gaganın yapısına uygun olduğu fakat onu tamamen doldurmadığı görüldü. Dilde apex linguae, corpus linguae ve radix linguae olmak üzere üç kısım tespit edildi. Belirgin bir sulcus linguae, dilin apex ve corpus linguae kısımlarında gözlendi. Dil, frenulum linguae ile ağız boşluğunun ventral'ine bağlıydı. Dilin corpus linguae ile radix linguae'sı arasında papillae linguae caudales'in yer aldığı bir alae linguae görüldü. Alae linguae 'V' harfi şeklinde ve yönü geriye doğruydu. Dilde radix linguae'nın gerisinde gırtlağın girişi, glottis tespit edildi. Glottis'in arkasında yönleri geriye doğru olan papillae pharyngis caudoventrales mevcuttu. Ağız boşluğunun tavanında choanal yarık gözlendi. Choanal yarıkta önde dar, arkada geniş olmak üzere iki kısım tespit edildi. Choanal yarığın hemen arkasında infundibular yarık yer almaktaydı
Keywords: Biyoloji; Veterinerlik; Anatomi ve Morfoloji; Zooloji