AA 7075 - AA 6061 MALZEME ÇİFTİNİN SÜRTÜNME KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - ASMA, YÜCEL (Fırat Üniveristesi, 2014)
Sürtünme kaynağı katı hal kaynaklarından birisi olup, birleştirilecek parçaların birbirleriyle temasları esnasındaki sürtünmeden doğan ısı esasına dayanır. Üretilen ısı malzemeleri birleştirmede kullanılır. Yöntem, son zamanlarda değişik metal çiftlerini kaynak etmede kullanılmıştır. Bu çalışmada AA 6061 ve AA 7075 malzemeleri farklı sürtünme kaynak parametreleri ile birleştirildi ve sürtünme kaynaklı bağlantılar elde edildi. Bu bağlantıların mikroyapı, mikrosertlik ve çekme testi incelemeleri yapıldı. Çalışmada 1. bölümde giriş yapılmıştır. 2. bölümde Al ve alaşımları anlatılmıştır. 3. bölümde Al ve alaşımlarının kaynağından bahsedilmiştir. 4. bölümde sürtünme kaynağı izah edilmiştir. 5. bölüm literatür çalışmalarını vermektedir. 6. ve 7. bölümlerde sırasıyla, deneysel çalışmalar ile sonuç ve tartışmaları verilmektedir. Bu çalışmanın sonucunda AA 6061 ile AA 7075 malzeme çiftinin farklı sürtünme kaynak parametrelerinde birleştirildiği ve farklı mikroyapı özellikleri gösterdiği anlaşılmıştır.Ayrıca en iyi çekme dayanımı 3 nolu numunede gözlenmiştir

Friction welding is one of the solid states bonding methods and based on heat from friction during contact-rotation of counter parts to be joined. The heat produced is used to join the materials. Recently the method has used to weld different material couples. In this study, different AA 6061 and AA7075 materials joined with friction welding parameters were obtained and friction welded joining. Microstructural analyses microhardness and tensile strength test of these connections were made. In the study an introduction is given in chapter 1st Al and its alloys is disclosed in the chapter 2nd. In the 3rd chapter, of Al and its alloys are mentioned. In the 4th chapter, friction welding is explained. 5th chapter gives the literature.In the 6th and 7th chapters, experimental studies and results and discussions are given respectively. As a result of this study, AA 7075 to AA 6061 couple of materials with different friction welding parameters is joined and it was understood that the appear of different microstructural features.Besides of the more tensile strength occurred sample number of three.
In AA 7075 - AA 6061 a couple of friction material welding with an investigation of associatively
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Teknik Eğitim