BAZI 4,5-DİSÜBSTİTÜE-4H-1,2,4- TRİAZOL-3-TİYOLLERİN SENTEZİ, BİYOLOJİK VE ELEKTROKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ERCAN, DEMET (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bir seri 4,5-disübstitüe-4H-1,2,4-triazol-3-tiyol türevleri (2a-d) sentezlendi. Sentezlenen bileşiklerin içeriği spektroskopik yöntemlerle (FT-IR, 1H NMR, 13C NMR) doğrulandı. Sentezlenen bu bileşiklerin elektrokimyasal özellikleri üçlü elektrot sistemi ile çalışma elektrodu olarak camsı karbon elektrot, yardımcı elektrot olarak platin elektrot, referans elektrot olarak Ag/AgCl kullanılarak döngüsel voltammetri ile aydınlatıldı ve bileşiklerin 0.1 M H2SO4 çözeltisinde yumuşak çelik elektrot kullanılarak korozyona karşı inhibitör etkisi elektrokimyasal tekniklerden olan empedans spektroskopisiyle incelendi. Ayrıca iki gram pozitif, iki gram negatif bakteri ve maya türü kullanılarak antibakteriyel ve antifungal aktivitesi değerlendirildi. Test mikroorganizmaları Gram-pozitif bakteriler B. Subtilis ATCC 6633, S. aureus ATCC 6538 P, Gram negatif bakteri olarak E. coli, ATTC 25922, S. typhimurium NRRL B 4420 suşları, maya olarakta C. globrata ATCC 66032, C. tropicalis ATCC 13803 suşları kullanıldı.

A series of 4,5-disübstitüe-4H-1,2,4-triazol-3-tiyoles (2a-d) was synthesized. The structures of synthesized compounds were confirmed by analytical and spectroscopic methods (FT-IR, 1H NMR, 13C NMR). The electrochemical study of synthesized thiotriazole compounds was made by cyclic voltammetry using glassy carbon electrode (GCE) as working electrode and an Ag/AgCl reference electrode and the inhibiting action of these compounds against the corrosion of carbon steel in 0.1 M H2SO4 solution was investigated by electrochemical techniques including electrochemical impedance spectroscopy. In addition, the compounds evaluated for screening antibacterial and antifungal activities on two gram-pozitive, gram-negative bacteria and two yeast-like fungi strains were used. Tested microorganisms were Gram-positive B. subtilis ATCC 6633, S. aureus ATCC 6538 P, the Gram-negative E. coli ATTC 25922, S. typhimurium NRRL B 4420 and the yeast-like fungi; C. globrata ATCC 66032 and C. tropicalis ATCC 13803.
The investigation of synthesis some 4,5-disubstitue-4H?1,2,4-triazole?3-thiols, their biological and electrochemical properties
Keywords: Kimya