ENFLASYONİST ORTAMDA TÜKETİCİ KREDİLERİ İLE TÜKETİM HARCAMALARI İLİŞKİSİ - İNEL, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2023)
İktisat literatüründe tüketici kredileri ile etkileyen makroekonomik değişkenler arasındaki ilişkinin tespiti önemli bir araştırma konusudur. Yapılan çalışmalardan elde edilen bulgular incelendiğinde tüketici kredi hacminde meydana gelen artış ve azalışların, ekonomide çeşitli sonuçlar doğurduğu gözlemlenmektedir. Bu bağlamda çalışmada öncelikle enflasyon, tüketici kredileri ve harcamaları kavramlarına değinilerek, tüketici kredileri ile tüketim harcamaları ilişkisi ele alınmıştır. Akabinde analiz bölümünde Türkiye'de 2005;Q4-2022;Q3 dönemleri için bağımlı değişken olarak tüketici kredileri ve tüketici kredilerini etkileyen bağımsız değişkenler olarak faiz, enflasyon, kur, tüketim harcamaları alınarak modele analiz edilmiştir. Tüketici kredileri, tüketim harcamaları, faiz, enflasyon ve reel efektif döviz kuru değişkenleri arasında ilişkinin varlığı Toda-Yamamato Nedensellik Testi ile incelenmiş olup sonuçlara göre Tüketici kredilerinden reel efektif döviz kuruna, faiz oranlarına doğru bir nedensellik ilişkisi görülür iken tüketici fiyat endeksinden tüketici kredilerine doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The determination of the relationship between consumer loans and the macroeconomic variables that affect them is an important research topic in the economics literature. When the findings obtained from the studies are examined, it is observed that the increases and decreases in the consumer loan volume have various consequences in the economy. In this context, in this study, first of all, the concepts of inflation, consumer loans and expenditures are mentioned and the relationship between consumer loans and consumption expenditures is discussed. Then, in the analysis part, consumer loans as dependent variables for 2005;Q4-2022;Q3 periods in Turkey and interest, inflation, exchange rate and consumption expenditures as independent variables affecting consumer loans were analyzed in the model. The existence of the relationship between consumer loans, consumption expenditures, interest, inflation and real effective exchange rate variables was examined with the Toda-Yamato Causality Test, and according to the results, there is a causal relationship from consumer loans to real effective exchange rate and interest rates, while there is only one causality relationship from consumer price index to consumer loans. It was concluded that there is a one-way causality relationship.
The relationship of consumer loans and consumption expenditures in the inflationist environment
Keywords: Ekonomi