OSMANLI ÖNCESİ DÖNEMDE TRABZON ŞEHRİ - AKSOY, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2009)
Osmanlı Öncesi Dönemde Trabzon Şehri adlı tez çalışmamızda, Trabzon şehrinin Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı Devleti sınırlarına katılmasına kadar geçen dönemdeki iktisadi ve siyasi hayatına dair tarihi malumatlar aktarılmaya çalışılırken ağırlıklı olarak 11. yüzyıl ve sonrası dönem ele alınmıştır.Ticaret merkezi olma vasfını her zaman koruyan Trabzon, Bizans Devletinin sınırları içinde olduğu zamanlarda askeri üs kimliği de kazanmıştır. Coğrafyanın da verdiği avantajla zaman zaman bağımsız hareket eden valilerce idare edilen şehir, IV. Haçlı Seferinin ardından kurulan Trabzon Devleti zamanında Selçuklu, Moğol, Akkoyunlu, Timur ve Anadolu'ya yerleşmiş Türk Beylikleri ile beraber Osmanlı gibi güç odaklarıyla da bir devlet merkezi olarak irtibat halinde olmuştur.

In this thesis work called `Trabzon City? Before The Ottoman Era, while the information about the economic and political life of Trabzon until it was put into Ottoman Empire?s boundary is being stated, mainly 11th and post 11th century period has been taken into consideration.Trabzon, which has always kept its qualification as a trade centre, gained a military base identification while it was in the borders of Byzantine Empire. The city, which was ruled by the freelance governors from time to time with the help of advantage given by the geography, was in contact with some powers like Seljuks, Mongol, Aqquyunlu, Timurids, Turkish provinces having settled in Anatolia along with Ottomans during the Trabzon State founded after the 4th Crusades.
Trabzon city before the Ottoman era
Keywords: Tarih