Biyomedikal Uygulamalar İçin Titanyum Esaslı Gözenekli TiNb Alaşımının Üretimi - Kaya, Mehmet; Yolun, Abdurrahman; Çakmak, Ömer; Yakuphanoğlu, Fahrettin; Elibol, Ebru; Köm, Mustafa; Güvenç, Mehmet (Nevsehir Haci Bektas Veli University, 2018)
Titanyum esaslı alaşımların biyomalzeme olarak kullanımını yaygınlaştırmak için son yıllarda gözenekli implant malzeme olarak üretimi ve uygulanması üzerine yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Ti-esaslı alaşımlar yüksek korozyon direnci, düşük elastik modülü ve üstün biyouyumluluğu nedeniyle medikal uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür alaşımlar özellikle sert doku implantları olarak tercih edilmektedirler. Alaşım gözenekli malzeme olarak üretildiği zaman vücut içerisinde canlı dokunun ilerlemesine, kan ve besin taşınmasına imkan sağlayacağı ve kemik ile iyi bir bağ oluşturacağı bir gerçektir. Bu nedenle bu çalışmada, yüksek saflıkta element tozları kullanılarak titanyum esaslı TiNb alaşımı üretildi. Üretilen numunelerin mikroyapılarında, başlıca ? fazına ilaveten ? ve ?" fazların da varlığı tespit edildi. Soğuk presleme basıncının artmasıyla gözenek oranının azaldığı, basma dayanımlarının arttığı görüldü. Üretilen numuneler mikroyapıları ve basma dayanımları açısından ideal bir implant malzemesi olarak kullanılabileceği anlaşıldı.

In recent years, intensive studies have been carried out on the production and application of titanium-based alloys as porous implant materials in order to promote the use of titanium-based alloys as biomolecules. Ti-based alloys are widely used in medical applications due to their high corrosion resistance, low elastic modulus and superior biocompatibility. Such alloys are especially preferred as hard tissue implants. When the alloy is produced as a porous material it is essential that it will allow the passage of live tissue through the body, allowing blood and nutrient transport, and a good bond with the bone. For this reason, pure titanium and titanium-based Ti-10Nb alloy was produced in this work using high purity elemental powders. After the production, the pure titanium structure consisted entirely of ? phase, while in the structure of the Ti-10Nb alloy, ? and ?" phases were detected in addition to ? phase. It was determined that the porosity ratio of Ti-10Nb alloy is higher than that of pure titanium specimen and the elastic modulus is closer to bone structure. It was understood that Ti-10Nb specimen produced would be more suitable as an ideal implant material in terms of microstructure and compressive strength.
Production of Titanium Based Porous TiNb Alloy for Biomedical Applications
Keywords: Engineering; Mühendislik