"EL-ESAS Fİ'T TEFSİR"DE (SAİD HAVVA) YAHUDİLİK İLE İLGİLİ BİLGİLERİN DİNLER TARİHİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - KAÇAR, REYHAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu tez çalışması, El-Esas Fi't Tefsir'de Yahudilik ile ilgili ayetlerin yorumlarının, Dinler Tarihi açısından değerlendirilmesini konu almaktadır. Yahudilikle ilgili konuların önce Yahudi kaynaklarında, sonra El-Esas Fi't Tefsir'de nasıl ele alındığı ortaya konulmuş ve Yahudilikle ilgili tefsirde yer alan açıklamalar Dinler Tarihi açısından değerlendirilmiştir. Tezimiz giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın konusu, önemi, amacı ve metodu hakkında bilgiler verilmiş, İslam'da tefsir geleneği kısaca anlatılmıştır. Birinci bölümde, Yahudiliğin isimlendirilmesi ve tarihçesi incelenmiştir. İkinci bölümde, El-Esas Fi't Tefsir'e göre Yahudilikte inanç esasları üzerinde durulmuş ve üçüncü bölümde ise Yahudilikte ibadetler ve diğer bazı konular anlatılmıştır.

This thesis work is subject to evaluation of the comments of verses related to Judaism in "El-Esas Fi't Tefsir" on the basis of History of Religions. It is revealed how the subjects related to Judaism are discussed in accordance with Jewish sources and "El-Esas Fi't Tefsir" respectively and finally the definitions related to Judaism in the interpretation is evaluated in terms of History of Religions. Our thesis consists of introduction chapter, three chapters and conclusion. In the introduction chapter, information about the topic, importance, aim and method of this thesis work will be given. The interpretation ritual in İslam will be explained briefly. Generally Judaism will be explained. İn the first chapter, denomination and short history of Judaism will be studied carefully. In the second chapter, Religion principals of Judaism in accordance whit "El-Esas Fi't Tefsir" will be studied carefully. In the third chapter, rituals of Judaism and the other subjects will be explained.
An evaluation of information related to Judaism in "El-Esas fi't Tefsir" (Said Havva) on the basis of history of religions
Keywords: Din