Elazığ İlindeki Amatör Balıkçıların Sosyo-Demografik Özellikleri Üzerine Bir Ön Araştırma - Atessahın, Tuncay; Aslan, Ergün; Özmen, Mustafa Malik (My University, 2014)
Elazığ ilindeki amatör balıkçılık faaliyetleri üzerine ilk kez yürütülen bu çalışmada; ilin sulak alanlarında (Keban,Karakaya Baraj Gölleri, Hazar Gölü ve İlin diğer küçük sulak alanları) amatör olarak balıkçılık uğraşı içerisinde olaninsanların sosyo--demografik özellikleri ile genel olarak bölgedeki amatör balıkçılığın bazı yapısal özellikleriincelenmiştir. Araştırmada verilerin temini için saha anket çalışması uygulanmıştır. Bunun yanı sıra doğrudan gözlemlerve amatör balıkçılarla görüşmeler ile genel yapıyı içeren bazı sonuçlara ulaşılmıştır. Elde edilen bulgulara göre Elazığilindeki amatör balıkçıların neredeyse tamamının (%94.6) amatör balıkçı belgesine sahip olmadıkları tespit edilmiştir.Bu sonuca göre Elazığ ili Türkiye geneli için referans alındığında, ülkemizde amatör olarak adlandırılan balıkçılarınbüyük bir çoğunlukta illegal avlandıkları söylenebilirBuna karşın bu araştırmadan çıkan sonuçlara göre, Elazığ ilindesportif amaçlı balık avcılığı yapanların %63'i avlanma yasakları, %54'ü ise avlanma boyları hakkında orta ve iyi derecede bilgi sahibi oldukları görülmüştür. Diğer taraftan %40.5 oranında yıl ve daha fazla balıkçılık tecrübesine sahipolmalarına karşın, bu işi yasal mevzuata göre yapmamaları, balıkçılık yönetimi açısından önemli bir bürokratikzafıyetin varlığına işaret etmektedir. Elazığ ili su kaynakları açısından amatör balıkçılık için önemli bir potansiyelesahiptir. Bunun en önemli göstergesi son bir yıl içerisinde bu faaliyete başlayanların oranı %33.8 olarak saptanmıştır.Aynı zamanda bu işi yapanların %62'si 20 ile 40 yaş grubu arasında genç ve dinamik bir yaş grubundan oluşmaktadır. Birbaşka çarpıcı sonuç ta; amatör balıkçılığa ilgi duyanların daha çok kamu sektöründe, profesyonel bir işi olan ve alt gelirgrubuna (deneklerin %79'unun gelir seviyesi 750 ile 2250 TL arasındadır) sahip topluluklardan meydana gelmesidir.Sonuç olarak elde edilen sosyo--demografik göstergelere göre Elazığ ili yakın gelecekte sürdürülebilir balıkçılıkyönetimi açısından eksik ve ihmal edilen yasal mevzuatların uygulamaya koyulması ile birlikte sportif/amatör balıkavcılığı için önemli bir potansiyele sahiptir. Bu sektör aynı zamanda bölge de için azımsanmayacak ölçüde bir ekonomikgirdi sağlamaya adaydır.
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi; Balıkçılık