KOLEDOK DUVAR DEFEKTLERİNİN OTOJEN FASİA-PERİTON GREFTİ İLE REKONSTRÜKSİYONU - UÇAR, ÖZCAN (Fırat Üniveristesi, 1993)
Deneysel olarak koledok ön duvar defekti oluşturulan köpeklerde, def ektin rekonstrüksiyonu amacıyla fasia-periton grefti kullanıldı. Bu amaçla» çalışmaya dahil edilen, ortalama ağırlıkları 19 kg olan 10 adet köpek, pentothal-halotan ile anestesiye edilerek laparatomiye tabii tutuldu. Standart olarak, duktus sistikus açılma yerinin, 1 cm distalinden, koledok ön duvarından 0.5 cm çaplı ön duvar tam kat eksise edildi. Oluşturulan defekt yapışık olan parietal periton ve rektus arka fas iasmdan hasırlanan 0.5 cm çaplı otogreft ile tamir edildi. Postoperatif dönemde, ikisi safra peritoniti, biri evantrasyon nedeni ile 3 köpek kaybedildi. Kalan 7 köpeğe postoperatif 14. gün yapılan İV kolan jiograf ilerde, grefte rastlayan alanda darlık ve proksimalde genişleme görülmedi. Yine, postoperatif 7, ve 14. günde bakılan karaciğer ensimlerinde anlamlı fark göslenmedi. Postoperatif 30. günde relaparotomi yapıldı. Greftlerin intakt olduğu göslehdi. Daha sonra grefti içine alacak şekilde koledoklar eksise edildi. Histopatolojik incelemede; tüm deneklerde, bilier epitelin greft iç yûsüne doğru ilerlemekte olduğu tespit edildi. Elde edilen sonuçlara göre; ileri çalışmalarla desteklendiğitaktirde fasia-peritoneal otogreft'in, iatrojenik safra kanalı yaralanmaları ve benign safra kanalı darlıklarının rekonstrüksiyonu için gelecekte bir alternatif oluşturabileceği düşünüldü. 36
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery