POLİÜRETAN KÖPÜK KAPLI PLAKLARDA TAKVİYE KALINLIĞININ SİSTEMİN DİNAMİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ŞEN, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2016)
Titreşim, dinamik sistemler üzerinde oldukça önemli olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Bu bakımdan dinamik yükler altında çalışan makine elemanlarının nasıl bir davranış gösterdiği makinelerin performansı ve güvenliği açısından son derece önemlidir. Bu nedenle dinamik analizler yapılarak sistemin doğal frekansları, mod biçimleri ve sönüm özellikleri tespit edilmeli ve buna göre gerekli önlemler alınmalıdır. Plak yapıları mühendislikte birçok alanda kullanılmakta olup bu tür yapıların dinamik davranışlarının bilinmesi ve oluşacak titreşimlerin azaltılması oldukça önemlidir. Plak yapıların titreşimlerinin azaltılabilmesi için bir yüzeyine sönüm kabiliyeti yüksek malzemeler takviye edilmektedir. Ayrıca bu sönümleme malzemeleri iki levha arasına yerleştirilerek sandviç yapılar oluşturularak da kullanılmaktadır. Bu çalışmada, üretim maliyeti düşük, hafif, sistemlere kolay uygulanabilen poliüretan köpük kullanılarak plaklarda titreşim yalıtımı yapılması amaçlanmış ve farklı poliüretan takviye kalınlığının sistemin dinamik özelliklerine etkisi deneysel modal analiz yöntemi ile incelenmiştir. Deney sonuçları ANSYS sonlu elemanlar yazılımı ile bulunan sonuçlarla karşılaştırılarak doğrulanmıştır.

Excessive vibrations affect the dynamic of systems adversely. In this respect, it is extremely important to know how the dynamic forces on machine elements affect the machine performances and reliability. For this reason the natural frequencies, mode shapes and damping properties of systems have to be determined by performing dynamic analysis on the system and the necessary preventions should be taken according to these results. Plate structures are widely used in many areas of engineering and it is very important to know the dynamic behaviours of structures like these and to reduce the existing vibration. In order to reduce the vibrations of a plate, some materials with high damping capability can be applied to one surface of it. Also, the sandvich structures are constituted by applying these materials between two plates. In this study, the absorbtion of vibration on the plates is aimed by using PU foam such that its production cost is low, it is extremely light in weight and it can be applied to systems easily. Also the effects of the reinforce thickness of PU foam on the dynamic properties of the plate were investigated by using experimental modal analysis method. Experimental results were verified by comparing those of obtained via ANSYS finite element software.
Investigation thickness effects on dynamic system characteristics of plates reinforced with pu foam
Keywords: Makine Mühendisliği