ASTIM FARE MODELİNDE HAVA YOLU İNFLAMASYONUNUN ÇEŞİTLİ PARAMETRELERLE DEĞERLENDİRİLMESİ - KIRKIL, GAMZE (Fırat Üniveristesi, 2003)
Deneysel astım modeli oluşturduğumuz bu çalışmada akciğer dokusu, senim ve bronkoalveolar lavaj (BAL) sıvısında infiamasyona katılan mediyatörlerin seviyelerini tespit etmeyi, patogenezde oynadıkları rolü araştırmayı, hava yolunda oluşan patolojik değişiklikleri ve steroid tedavisine cevabı değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya alman BALB/c fareler 3 gruba ayrıldı. Grup l'deki (kontrol grubu) farelere phosphate-buffered şaline uygulandı. Grup 2 ve 3 'teki farelere ovalbumin verilerek deneysel astım oluşturuldu. Grup 3 'teki farelere Dekzametazon (DEX) enjekte edildi. Son DEX uygulamasından 1 gün sonra tüm fareler kanlan alınıp servikaî dislokasyonla öldürüldü. BAL ve akciğer doku örnekleri alındı. Örneklerin IL-4 ve IL-5 seviyeleri ölçüldü ve BAL sıvısında mflamatuar hücre sayımı yapıldı. Grup 2'deki farelerin BAL sıvısında belirgin eozinofili saptandı. Eozinofil sayısı grup 3'te grup 2'ye nazaran istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü (p<0.001). Grup 2'de, bronş ve bronşiyollerin duvarlan etrafında yangısal hücre infiltrasyonu, öd&a ve hiperemi tespit edildi. Grup 3 'teki farelerin akciğerleri normal histolojik görünümde idi. Akciğer dokusunda ve BAL sıvısında her iki sitokin düzeyi grup 2'de kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek idi ( IL-4 için p<0.003, p<0.004 ve IL-5 için p<0.002, p<0.001). Grup 3'te her iki sitokin düzeyi düşük olarak saptandı. Serum örneklerinde, IL-5 düzeyi kontrol grubuna göre grup 2'de istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek iken (p<0.009), grup 2 ile karşılaştırıldığında grup 3'te istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük tespit edildi (p<0.03 1). Serum EL-4 düzeyi ise grup 2'de kontrol grubu ile karşılaştırıldığında benzer seviyede iken (p>0.05), grup 3'te hem kontrol grubu hem de grup 2' den istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük saptandı (p<0.03 1). Sonuç olarak, hava yolu mfîamasyonunun gelişmesinde IL-4, IL-5 ve eozinofillerin önemli rol oynadıklan ve glukokortikoidlerin antiinfîamatuar etkilerini IL-4, IL-5 ve eozinofil oluşumunu inhibe ederek gösterdikleri düşünülmektedir. ÂKâfater kelimeler; Astım, fare modeli, interlökin-4, interîökin-5

We performed an asthma mice model in this study and aimed to investigate the levels of mediators in bronchoalveolar lavage fluid (BALF), serum and lung tissue which take part in inflammation, the role of mediators on pathogenesis, the pathological changes which occur in airway and the answer to the steroid treatment. BALB/c mice, included in the study, seperated in three groups. Phosphate-buffered saline was applied to group 1 (control group). Asthma model was performed by applying ovalbumin to group 2 and 3. Dexamethasone (DEX) was injected to group 3. After the last DEX dose all of the mice were killed by cervical dislocation after taking their blood. The samples of BALF and lung tissue were obtained. IL-4 and IL-5 levels of all samples were measured and inflammatory cells were counted in BALF. Evident eosinophilia was determined in BALF of group 2. Eosinophil numbers were lower in group 3 when compared with group 2 and this was statistically significant (p<0.001). Inflammatory cell infiltration, odema and hyperemia were observed around the walls of bronchus and bronchiols in group 2. The lungs of group 3 had normal histological apperance. Both two cytokine levels were higher in group 2 than control group in lung tissue and BALF, and this was statistically significant ( for IL-4 p<0.Q03, p<0.004 and for IL-5 p<0.002, p<0.001). In group 3, both two cytokine levels were lower. In serum samples IL-5 levels were higher in group 2 than control group, and this was statistically significant (p<0.009), group 3 had statistically significant lower levels (p<0.031) when compared with group 2. Serum IL-4 levels of group 2 were similar to control group (p>0.05), and group 3 had statistically significant lower levels than both control group and group 2 (p<0.03 1). In conclusion, it is thought that IL-4, IL-5 and eosinophils have important roles on development of airway inflammation and the antiinflammatory effect of glucocorticoids occur by inhibiton of the formation of IL-4, IL-5 and eosinophils. Key words; Asthma, mice model, interleukin 4, interleukin 5.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göğüs Hastalıkları; Chest Diseases