RUSYA`NIN KAFKASYA POLİTİKASI (1900-1930) - YÜCESOY, ZÜLFÜKAR (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi Zülfükar YÜCESOY RUSYA'NIN KAFKASYA POLİTİKASI (1900-1930) Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı 2002: Sayfa: X+163 Çarlık Rusya'sı, Rus derebeyliklerinin birleşmesi sonucunda milli bir devlet olarak XV. Yüzyılda şekillenmiştir. Rus milli birliği sağlandıktan sonra siyasi ve ekonomik nedenlerle genişleme politikaları bir mahiyet kazanmıştır. Yeni Rus yayılmacılığının hayat sahalarından veya hedeflerinden biriside Kafkasya bölgesidir. Çarlık Rusya'sı XVI. Ve XIX. Yüzyıllar arasında Kafkasya da işgal, sürgün ve göç gibi metotlarla bölgeye hakim olurken, boşalttığı Müslüman ve Türk nüfusun topraklarına, başta Rus olmak üzere çok faklı etnik toplulukları yerleştirmiştir. Rusya Kafkasönü ve Transkafkasya bölgelerinde Türk ve Müslüman olmayan Kalmuk, Gürcü, Ermeni; Oset... vb... gibi topluluklara da aynı işlem ve uygulamaları yapmıştır. Buradaki asıl amaç bölgede Rus hakimiyetini yerleştirmektir. Bölgedeki topluluklar XVI. Yüzyıldan itibaren Rus işgaline karşı koymaya çalıştılar.Anca XVDI. Yüzyılda, Yerli Kafkas topluluklarının kendine özgü bağımsız yaşama tarzları, İslamiyet ile sentezlenince,bölgede Rusya'ya karşı yapılan mücadele kendini "Gazavat" ve onun devamı olan "Müridizm" şeklinde kendini göstermiştir. Bölgedeki topluluklar; yeterli askeri güce sahip olmamaları, birlikte hareket edememeleri ve dışarıdan yardım alamamaları gibi sebepler ile XLX. Yüzyılın ikinci yarısında tamamen Rusya'nın egemenliğini kabul ettiler. XX. yüzyılın başlarında Çarlık Rusyası'nın yerini alan Sovyetler Birliği de milli Rus siyasetini devam ettirmiştir, bu yeni dönemde Rus yayılmacılığı klasik metotların yanı sura yeni dönemin ideolojisini yani Komünizmi bir araç olarak kullanmıştır. Anahtar kelimeler: Rusya, Sovyetler Birliği, Kafkasya, Kafkasönü, Transkafkasya, Yayılmacılık

II SUMMARY Masters Thesis ZÜLFÜKAR YÜCESOY RUSSİA'S CAUCASUS POLICY (1900-1930) Fırat University The institute of Social Sciences History Manscience Branch 2002: Page: X+163 At the XV.* Centruy the char Russia was shaped being a National state as a result Unity of the Russia feudal lords. After providing the unity National Russia, because of the economic end policy reasons, the deployment policies was valued. İt is also the Caucasus region that the main target and the life area of the new Russia deployment. Between the XVIth and XTX.01 Century the Char Russia while dominated the region like occupancy, exile, slavery, migration methods in Caucasus, to the emptied lands that belong the muslim and Turkish population, was placed a lot of different etnic groups especially Russians. Russia had been done the same these applications and operations in the front Caucasus and Transcaucasus region. To the non muslim and non Turkish groups like Kalmuk, Gürcü, Ermenian, Oset e.c.t... Since the XVIth Century the groups, in the region, tried to resist the Russia occupation. But XVTfl* Century the peculiar and independence life styles of the local Caucasus groups, with synthesized the İslam, the struggle against the region in the region was appeared: "Gazavat" and its continuance "Müridizm". Due to their deficient military preperation, don't act to gether and don't get any help from the other countries, they allowed completely the Russia soverignity in the second half the XX.01 Century. İn the XX. * Century The Soviet Union that get placed the Char Russia is continued the National Russia policy. The Russia deployment, in addition to the classical methods, used new perod's ideology as a means that is Communizm. Key words: Russia, The Soviet Union, Caucasus, Sircaucasus, Transcaucasus, Deployment.
Russia`s caucasus policy (1900-1930)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History